Bir zamanlar etnik kimliği manavların ağırlıklı olduğu Dilovası'nda, sanayinin getirdiği göç ile gelenler beraberlerinde, yaşadıkları coğrafyanın kültür ve geleneklerini getirmesiyle kozmopolit bir yapıya kavuştu. Bu göç ile Dilovası'nda Doğu Anadolu, Karadeniz, Marmara, Güney Anadolu gibi tüm bölgelerimizden insanlar geniş bir mozaik oluşturdu. Göç ile beraber çok karışık bir nüfusa kısa sürede sahip olan Dilovası'nda Anadolu kültürleri hakim olmaya başladı.

Kocaeli'nde insani bağlarının en güçlü olan ilçesi Dilovası'nda, Mart 2024'de gerçekleşecek olan seçimlere sayılı günler kala siyaset arenası hareketlendi. Yerel seçimlerin en heyecanlı ve çekişmeli geçtiği Dilovası'nda birçok aday adayı belediye başkanı olmak için ilk adımını attı.

Seçimlere kısa bir süre kala belediye başkan aday adaylarının seçim heyecanına ortak oluyoruz. 41havadis.com gazetesi, 31 Mart 2024'de yapılacak yerel seçimlerde Dilovası’nda aday adayı ve aday olacak tüm siyasetçilere yönelik merak edilen soruları sorduk.

1973 Gümüşhane Kelkit doğumlu AK Parti Dilovası Belediye Başkan aday adayı gazeteci Ekrem Meral, 41havadis.com'un yönelttiği sorulara cevap verdi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

35 yıldır Dilovası'nda ailemle ikamet ediyorum. 30 yıldır aktif gazetecilik mesleğini yapıyorum. 24 yıl Dilovası Belediyesi'nde çalıştıktan sonra kendi isteğimle 1 Eylül 2022 tarihinde istifa ettim. Karadeniz Teknik Üniversite Maliye, Anadolu Üniversitesi İşletme ve Atatürk Üniversitesi İş Güvenliği ve Sağlığı bölümlerini bitirdim. Maalesef üç üniversite diplomam Dilovası Belediyesi'nde işe yaramadı. Hep kenarda tutulan, hep ötelenen, hep ötekileştiren oldum.

Şayet belediye başkan adayı olup seçilirseniz, her açıdan şeffaf ve hesap vermeye hazır mısınız?

(Örneğin bu dönem yasaklanan meclis toplantıların canlı yayınlanmaması sizin döneminizde de yasak olacak mı?)

Dilovası Belediyesi'nin esas sorunu kurumsal yapının olmaması ve kurumsal hafızasının bulunmaması. Kurumsal yapısı olmayan bir yerde iş başına lütufla daha önceden getirilen ve takviye edilerek sayıları çoğaltılan liyakat ve ehliyetten bihaber müdür ve amir gurubun var olduğu sürece şeffaf ve hesap verebilecek bir yapıdan söz etmek mümkün değildir. Dilovası Belediyesinin kurumsal yapısını iyi bilen ve analiz eden biri olarak açıkça belirmek isterim. Şeffaf bir beleyecilik kurumsal ve devletçi bir yapıyla mümkün olur. Kurumsal yapı ve devletçi anlayışı sağlayacağımı iddia ediyorum ve bunu sağlayacak bir özgüvene sahibim.

Siyasetçilerin vaadine Dilovası halkı inanmıyor.. Yıllardır Dilovası’nda siyaset yapanların söylemleri aynı ve bu genellikle vaatlerle sınırlı kalıyor. Dilovası halkı size neden güvenmeli?

Dilovası halkı hizmet alımı alımında, dezavantajlı, kırılgan ve alıngan insanlara seçim zamanlarında umut dağıtan siyasiler, iş başına geldiklerinde sadece ve sadece maddi olarak konum olarak avantajlı bir gurubu memnun etme yarışına giriyor. Seçim zamanında halkın taleplerini ve umutlarını köpürtüp iş başına geldiğinde maalesef yine vaatler yerine gelmeyerek hayal kırıklığı. Ama insanlar yine cilalı ve ambalajlı sözlere inanarak yine kandırılıyor. Ama bunu iyi biliyorum ki Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın iyi bir devlet adamı, iyi bir bürokrat, iyi bir siyasetçi. Onun süzgecinden bu sefer ağır basacak.

Ciddi sosyo-kültürel bağları olmasına rağmen, en fazla göç veren Dilovası’nı daha cazip ve yaşanılabilir hale nasıl getirebilirsiniz? Ne gibi projeler bulunmaktadır?

Dilovası kentsel bir yapıya kavuşturulmak istenmiyor. İlçeyi yöneten kurum yöneticilerinin tamamına yakını sabah 9 akşam 5 arası görevi gereği bulunak zorunda oldukları yer olarak görmeleri. Kendin gelişmesiyle insanların mutlu olması için yaptıkları veya kafa yorduklarını duymadım veya şahit olmadım. Sadece görevleri gereği bulundukları bir istasyon olarak ilçeyi görmekteler. Bu anlayışın tam tersi uygulama ilçeyi bir yerlere götürür.

Dilovası'nın esas sorunu, gelir kaynaklarını halka hizmet taleplerini karşılamak yerine geçmiş yönetimlerine yanılgı ve yanlışı olan savurganlıkların, hesap kitap bilinmeyen harcamalardır. Gelir kaynaklarının doğru kullanımı sağlanırsa bu ilçe 5 yıl içinde bölgede parmakla gösterilecek bir ilçe olacağı iddiasındayım. Sadece sanayiden Dilovası Belediyesine gelen Elektirik Tüketim Payı 15 milyon civarında, emlak vergileri, iller bankasından gelen pay ve bir çok ad altında gelen gelirler büyük miktarlar tutmaktadır. Ama plansız ve kitabına uydurulan harcamalar maalesef bugün borç yükü altına girmiş kurum olarak karışımıza çıkıyor.