Asioğlu Turizm İnşaat şirketinin sahibi Gebze bölgesinin sevilen isimlerinden Şanlıurfalılar dernek başkanı Mustafa Turanalp hiçbir ticari kazanç gözetmeden hayırseverlerin desteği ile Gebze Çarşı Camiisini yıkarak yeniden inşa ediliyor.

YIĞMA TAŞTAN SONRA SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİ

Yaklaşık 70 yıl önce ibadete açılan Gebze Çarşı Camii, 99 depreminde duvarlarının ve minaresinin zarar görmesi sonrası yığma taş yapıya sahipken şimdi Selçuklu ve Osmanlı mimarisine sahip yeni haliyle Gebze tarihine yakışır proje ile vatandaşların beğenisini kazanıyor..

YAZLARI SERİN, KIŞLARI SICAK

Anadolu'nun taş yapı ustalığının en güzel örneklerinin bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da estetik duruşu ve hava koşullarına olan dayanıklılığıyla bilinen yazın serin, kışın sıcak tutan ve özellikle kötü havayı filtreleyen nahit taşının (Urfa taşı) kullanıldığı Gebze Çarşı Cami’de sonu doğru gelindi.


Geçtiğimiz günlerde Gebze Çarşı Camii inşaatını yüklenen şirketin sahibi Mustafa Turanalp camiinin akustiğini test ettiği video ile düşük frekanslarda bile etkileyici bir akustiğe sahip olduğu görüldü.


Gebze Çarşı Camisi daha önce 100 vatandaşa ibadet imkânı sunarken yeni inşası ile bin 150 kişinin aynı anda ibadet edebileceği aynı zamanda daha önce sahip olmadığı ve yetersiz olan tuvalet ve şadırvan sorunu da yeni cami ile giderilmiş olacak.

7 MİLYONLUK PROJE, 3 MİLYON TL'YE BİTTİ

Normal şartlarda projenin maliyeti 7 milyon TL olan Gebze Çarşı Camii, yüklenici firmanın kar amacı gütmemesi nedeniyle yaklaşık 3 milyon TL maliyetine inşaatı Mart’ın ilk haftası tamamlayarak teslim etmesi bekleniliyor.

Mustafa Turanalp ’’Söz konusu Camii olunca elimizi taşın altına koyarak hiçbir ticari beklenti içerisinde olmadan Gebze’nin tarihine yakışır bir proje ile Gebze Çarşı Camii projesinin sona gelmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projede desteklerini esirgemeyen başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ve Gebze Belediye Başkanımız Zinnür Büyükgöz ile tüm Gebze çarşı esnafı ve hayırseverlere desteklerinden dolayı teşekkür ederim’’ dedi.