Gebze Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı’ndan ek bütçe tartışması yaşandı. Gebze Belediyesi için ek ödenek teklifinin meclise taşınmadan komisyona imzalattırılmasına CHP Meclis Üyesi Saide Arslan Çalışkan tepki gösterdi.

Yapılan uygulamanın hukuksuz olduğunu ifade eden Çalışkan, “Meclise gündem maddesi olarak gelmiş olan bir konu daha mecliste görüşülmeden meclis öncesi PlanBütçe Komisyonunun konuyu görüşüp, AK Partili üyeler tarafından karar alınıp, sonra bizim meclis üyesi arkadaşımıza da imza edilmeye çalışılması üzerine biz duruma vakıf olduk. Sabah başkan beyin ‘Usulen ara vereceğiz, daha sonra bunu geçireceğiz’ demesiyle haberdardık. Ancak biz 10 dakikalık aranın yetmeyeceğini, bunu birkaç gün sonra kendi kurullarımızla görüşelim, Plan-Bütçe Komisyonuna sevk edelim, komisyon da görüşsün, o doğrultuda değerlendirerek birkaç gün sonra yapılacak olan meclise getirelim şeklinde bir öneriyle geldik. Mecliste görüşülmemiş bir konuyu Plan-Bütçe Komisyonunda görüşüp, karara bağlamışlar ve bunu sanki meclisten sonra yapılmış gibi sunmaya çalıştılar. Biz bunun usulen doğru olmadığı gibi meclisin iradesinin elinden alınmasına yönelik bir eylem olması sebebiyle de karşı çıktık. Bu göz ardı edilecek bir şey değil, bu çok önemli bir konu. Mecliste yer alan AK Partili, İYİ Partili ve CHP’li meclis üyelerinin konuşup, komisyona havale etmediği bir konunun Plan-Bütçe Komisyonunda görüşülmesi yok saymak demektir

“EN AZINDAN MUHALİF SEÇMEN AÇISINDAN MECLİSİN BİR İRADESİ VARDIR”

Kendi seçmenlerine ilişkin değerlendirmeyi kendi seçmenlerine bırakıyorum. Ama en azından muhalif seçmenler açısından meclisin bir iradesi vardır ve bu iradeyi kimse de yok sayamaz. Biz ona karşı çıktık. Ek bütçe arttırmalarına zaten karşıyız. Çünkü ne gelirler açısından ek bütçe talebi yeterince değerlendirilerek giderler açısından ek bütçe artırımı yapılmıştır. Afaki gelir yaratıp gider artırımı yapılıyor. Bu gider artırımına gerçekten şu dönemde ihtiyaç var mı, yok mu, bunun denetlenmesine de 10 dakikayla engel olunuyor. Siz 10 dakikada 352 milyon liralık bir ek bütçe artırımını nasıl inceleyeceksiniz? Bu usulen yapılan bir iş. AK Parti meclis üyesi arkadaşlar da Plan-Bütçe Komisyonundaki arkadaşlar da kesinlikle görevini yapmıyorlar. Bu bugünkü mecliste de ortaya çıkmıştır. Dikkat ederseniz belediye başkanı da aynen şunu söyledi mecliste, ‘İmzasız bir örneğini getirin, tekrar imzalayalım.’ Böyle bir şey var mı? Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır. Demokrasi açısından geldiğimiz nokta bu” ifadelerini kullandı.

Arslan’ın usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddialarının ardından Büyükgöz, imzaların yeniden atılmasını teklif etti. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından meclise 10 dakika ara verildi. Verilen arada teklif, komisyon üyeleri tarafından yeniden imzalandı. İkinci oturumda ise toplamda 352 milyon 600 bin liralık ek bütçe ödeneği teklifi CHP’li meclis üyelerinin ret oyu vermesiyle birlikte oy çokluğuyla kabul edildi.