Gebze TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Alba Plastik’te iki işçi işten atıldı. İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor.

Pandemi döneminde yoğun çalışma koşulları ve büyüme oranı ile gündeme gelen Alba Plastik şimdi de işten atma ile gündemde. Atılan işçilerden Ender Konar yaşananları şöyle anlattı:

"Bugün sabah vardiyasında işbaşı yapmadan önce Ar-Ge bölümünde çalışanlar tarafından önümüz kesildi. Firmanın Alba Kalıp fabrikasına gönderildik. İnsan kaynakları bizi çağırdı ama neden çağırdığını söylemediler ama öyle bir durum vardı ki sanki dünden beri bekliyorlardı. Sabah geldiğimizde önümüzü kesip bizi arabayla kalıp fabrikasına götürdüler. Orada insan kaynaklarında, bize bir gerekçe göstermeden, bizden rahatsız olduklarını, bizimle çalışmak istemediklerini söylediler ve gerekçesiz işten attılar. İhbar ve kıdem tazminatınızı vermeyi ve yüklü miktarda da para teklif ettiler. Biz de bunu kabul edemeyeceğimizi söyledik. Hiçbir şekilde bu işten atmayı kabul etmeyeceğimizi söyledik. Biz bir açıklama bekliyoruz, işimizi istiyoruz. O yüzden kapı önündeyiz."

"TACİZE UĞRADIM, İŞTEN ATILDIM!"
Semra Demirtaş isimli işçi ise "Ben iki yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Bize verimli olmadığımıza dair bir gerekçe sundular. İki yıldır verimli olmadığımı anlamadılar mı, şimdi mi anlaşıldı? Ben her makinede çalıştım, her makineye koştum. Beni hangi makineye verdilerse çalıştım. Beni başka işçilerin yapamadığı makineye verdiler yine yaptım. İşimi hiçbir zaman ihmal etmedim. Benim yaptığım işe, kaç adet malzeme çıkardığıma baksınlar." ifadelerini kullandı.

Kadın işçiler olarak içerde baskı ve tacize maruz kaldıklarını anlatan Semra D. kendisinin de tacize maruz kaldığını anlattı ve şunları söyledi:


"Bir kadın arkadaşımız başka bir işçi tarafından tacize uğradı. Sonra başka arkadaşlarımız da uğradı. Biz de toplu şekilde tepkimizi gösterdik. Ancak ondan sonra işlem yaptılar. Ben de hem fiziksel hem sözlü tacize uğradım. Şikayetçi de oldum ama tacizciden önce işten atıldım. Herkes gibi ben de çalışmaya mecburum ama mecburuz diye bu koşullarda çalışmaya da mecbur değiliz."

İşten atılan ve fabrika kapısı önünde deirenişe başlayan işçiler, tüm işçilerden destek beklediklerini ifade etti.

Alba Plastik’te çalışan diğer işçiler ise "Bugün onlara, yarın bize. O yüzden birbirimize destek olup sahip çıkmamız lazım" dedi.

Evrensel