Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) bulunan ve toz boya üretimi yapan Pulver Kimya ile bünyesinde bulunan diğer 4 şirkette örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş, Conta Elastik şirketinde sendikal yetki belgesini aldı. Burada çalışan Sezgin Durmaz, Gökhan Pesen ve Enver Kaplan şirkette çoğunluğun sağlanmasının ardından işten atıldı. Fabrika önünde direnişe başlayan işçiler ve sendikası Petrol-İş, mücadelelerini zafere ulaştırana kadar direnişlerini sürdüreceklerini söyledi.

12 yıldır Conta Elastik’te çalıştığını söyleyen Sezgin Durmaz, en son aldığı net maaşın 5 bin 400 lira olduğunu söyledi. Eve götürdükleri ekmek sayısının gün geçtikçe azaldığını belirten Durmaz, “Arkamızda bir yasal dayanağımız olmadığı için müdürler, amirler tarafından psikolojik baskı yapılıyordu. İşveren istediği gibi zam yapıyordu. Biz de yaşananlara dayanamadık, Petrol-İş ile beraber bu yola çıktık. En son 2022 temmuz ayında yapılan ara zamda yüzde 20 zam yapıldı. Ocak ayında bu zammın yüzde 12,5’unu mahsup edeceklerini, yeni zammı ona göre yapacaklarını söylediler. Verdikleri zammı bizden geri istediler. Biz de artık buna dayanamadık. Her seferinde evimize götürdüğümüz ekmek sayısı düşmeye başladı. Asgari ücretin altında kaldı maaşlarımız. 12 yıllık çalışanım, aldığım ücret ortada. Koca bir fabrikadayız, yaptığımız iş belli ama bir markete gitsem çalışsam buradan daha fazla maaş alırım” dedi.

 

PARMAĞI KOPAN İŞÇİYİ İŞTEN ATTILAR
2020’de çalışırken serçe parmağının koptuğunu ve protez parmak takıldığını kaydeden Durmaz, “Heyet raporum var ama işveren bunu bildiği halde üzerimize oynadı. Biz öncülük yaptığımız için bizi işten çıkarttı. İşverenin bir an önce sendikayla masaya oturmasını ve atılan işçilerin işe iade edilmesini istiyoruz. Bizi yalnız bırakmıyorlar, dayanışmamız çok iyi. İçerideki arkadaşların da çok büyük desteğini alıyoruz. Biz onları, onlar da bizi bırakmıyor. Bizim tek sorunumuz işverenin müzakereye oturmaması” diye konuştu.

"DAYANMA GÜCÜMÜZ KALMADI"
10 yıldır Conta Elastik’te çalıştığını söyleyen Gökhan Pesen ise “Asgari ücret alıyoruz, bize yetmiyordu” dedi. Kendisinin takım lideri olduğunu söyleyen Pesen, “ Çalışma şartları iyiydi ama aldığımız maaş düşüktü. Ben 4 kişilik bir aileyi geçindiriyorum. Aldığım maaş bütün ikramiye ve yan haklarıyla beraber 9 bin liraydı. Kirada oturuyorum. Kiram bin liraydı, 2 bin lira oldu. Görüyorum ki her şeye yüzde 100 zam gelmişken ben yüzde 15, yüzde 20 zamla nasıl dayanayım? Dayanma gücüm kalmadığı için sendikadan yardım istedim. Üye olduk, Conta Elastik’te çoğunluğu sağladık, Bakanlıktan onayımız geldi. Ailem ilk başta tedirgindi, çünkü maddi yönden sıkıntı yaşayabiliriz. İçerideki arkadaşlarımız destek vermese burada durmakta zorlanırız, onlar tam destek veriyor. İçerideki arkadaşlara desteğimiz tam” ifadelerini kullandı.

 

28 YAŞINDA 2’Sİ AMELİYATLIK 3 BEL FITIĞI...
2015’ten beri Conta Elastik’te makina operatörü olarak çalıştığını söyleyen Enver Kaplan da ağır çalışma şartlarından dolayı 28 yaşında 2’si ameliyatlık, 3 bel fıtığı ile çalışmak zorunda kaldığını söyledi. Günde 2 tona yakın yük indirip kaldırdıklarını söyleyen Kaplan, “Çalışma şartları ağırdı. 3 tane bel fıtığım var, ağır kaldıramaz raporum var. 28 yaşında bu durumdayım, iki fıtığım ameliyatlık durumda. İki tane makineye bakıyorum. Her bir makine 1 ton yük alıyordu. 25-30 kilo arası ruloları makinalara yüklüyorduk. Günde 2 tona yakın yük indirip kaldırdığımızı düşünün. Eğil, kalk derken bel fıtıkları oluştu. Bunca ağır çalışma koşullarına rağmen asgari ücret almaya başladık. Ben eski işçi temsilcisiyim aynı zamanda burada. Son sözleşmeyi beraber yaptık ama sözleşmeye de uymadılar. Sözleşmenin bir yasal dayanağı da yokmuş onu da öğrendik. Sözleşmeyi noter huzurunda yapmamız gerekiyormuş. Biz de anayasal hakkımız olan sendikaya başvurduk. Bu herkesin anayasal hakkı. Sendikamıza teşekkür ederiz, sürekli yanımızdalar. Birlik olursak kazanırız. Sendikaya üye olun, işverenin iki dudağı arasına bırakmayın hakkınızı. Birlik olursak bizi ezmeye kimsenin gücü yetmez” dedi.

"MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek ise dayanışma çağrısı yaptı: “Pulver Kimya’ya bağlı Conta Elastik’te çoğunluğu sağlayarak yetkimizi aldıktan sonra işveren 3 öncü arkadaşımızın iş akitlerini feshetti. Biz de fabrika önünde direnişimizi sürdürüyoruz. İçeride de örgütlenme çalışmamızı sürdürüyoruz” diyen Kırmızıçiçek, “İçeride toplamda 5 tane şirket var. Bir şirkette daha çoğunluğu sağladık. Conta Elastik’in yetki belgesi elimize ulaştı, diğer şirketin de belgesi bu hafta gelecektir. Pulver Kimya ve diğer iki şirkette de çoğunluğu sağlamak üzereyiz. Buradaki mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Atılan arkadaşlarımız iş başı yapıncaya kadar, içeride çalışan bütün arkadaşlarımız sendikalı ve toplu sözleşmeli bir yaşama kavuşuncaya kadar bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu direniş sadece Petrol-İş’in ya da Pulver işçisinin değil, bütün işçi sınıfının direnişi. Sınıf dostlarımızı bu direniş etrafında kenetlenmeye, bize destek olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 Evrensel