Kocaeli Körfezinde her geçen gün demirleyen gemilerin arttığını belirten Gergerlioğlu, “Gemilerin demirlemesi sonucunda çevre kirliliği artıyor. Karamürsel'de, Gölcük'te ve diğer birçok ilçede insanlar gemilerin kirli atıklarının sahile vurduğunu, sintinelerini boşaltan gemilerin sorumsuzsa davrandığını ve uzun süre demirleyen gemilerin ortalığa kirlilik saçtığını ifade ediyorlar. Genel olarak baktığımız da Körfez'de zaten kirlilikle bir mücadele yapılıyor fakat bu yetersiz çünkü gemiler gelmeye devam ediyor. Limanda balast sularını boşaltıyor. Böylece farklı ülkelerden getirdikleri pislikleri denize salıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Balast suları zararlı canlı türlerini Kocaeli Körfezine taşıyor

Balast sularıyla birçok zararlı türün Kocaeli Körfez’ine taşındığını aktaran Gergerlioğlu, “Balon balığı ve benzeri türler balast suları ile farklı kıtalarda denizlerimize taşınıyor. Balon balığı da yenmeyen zararlı bir balık ama başka balıklara zarar veren birçok balığı yiyen bir türdür. Balast suları ile başka mikro organizmalarda bırakılıyor ve Kocaeli Körfez'inde kirlilik artıyor.” dedi.

Patronlar kazanıyor, diğer tüm canlılar kaybediyor

Yoğun bir ithalat olduğu belirten Gergerlioğlu, “Sürekli gemilerle araba ve değişik alanlarda ürünler getiriliyor. Türkiye'de ihracat azlığından dolayı götürecek malzeme bulamıyorlar ve demirlemek zorunda kalıyorlar. Burada demirleyen gemilerde Körfez'de kirlilik saçıyorlar ortalığa. Sürekli dışarıdan gelen gemiler var ve sürekli de demirliyorlar, ardından ortalığa kir saçıyorlar. Çevre sakinleri bundan rahatsız. Bir taraftan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Körfez'de temizlik yaptığını söylüyor. Fakat bir taraftan da kirlilik artıyor, doldur boşaltla bu işler olmaz. Körfez'deki bu kısır döngüyü görüyoruz. Artan demirlemiş gemilerin ortalığa saçtığı çevre kirliliğini buradan bir milletvekili olarak millet adına eleştiriyorum. Bunun sonuçları körfeze mal oluyor. Tüm canlılar gibi insanlar da bir bedel ödüyor. Patronlar kazanıyor, diğer tüm canlılar kaybediyor. Yetkililer bu kirlilik saçan gemileri yeterince denetlemediği ve yaptırımlar uygulamadığı için Kocaeli halkı bu kirliliğe maruz kalıyor.” şeklinde konuştu.