DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 300 TL’lik doğum yardımının 8 yıldır hiç artırılmadığını doğruladı. Doğum yardımının başladığı 2015’te doğum yardımı 112 dolara karşılık gelirken, bugün yalnızca 10 dolar alınabiliyor. Bakan Göktaş’ın yanıtını eleştiren Gergerlioğlu, “Hastaneye gidip gelmeniz neredeyse 300 TL. Hem çocuk yapın diyorsunuz, hem komik ücret veriyorsunuz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2015 yılından bu yana doğum yapan ailelere verdiği doğum yardımının tutarı Meclis gündemine taşındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sekiz yıldır verilen doğum yardımı tutarının halen 300 TL olduğu iddiasının doğru olup olmadığını, doğruysa neden artırılmadığını sordu.

Gergerlioğlu’nun sorusunu yanıtlayan Göktaş, “15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğum yapan Türk vatandaşlarına birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır” dedi. Göktaş, doğum yardımının yanı sıra çocuklar için başka yardımların da yapıldığını belirterek, “Öte yandan bakanlığımız yoksulluğun nesiller arası transferinin önüne geçebilmek ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı verebilmek için özellikle çocukları destekler nitelikle yardım programlarına önem vermektedir. Bu kapsamda sadece doğum yardımı değil birçok farklı alanda çocuklara yönelik yardımlar yapılmaktadır” ifadesini kullandı.

2015’te 112 dolardı, bugün yalnızca 10 dolar
Göktaş’ın yanıtıyla doğum yardımının sekiz yıldır hiç artırılmadığı doğrulanmış olurken, doğum yardımının başladığı 15 Nisan 2015’te 300 TL’lik doğum yardımı 112 dolara karşılık gelirken, bugün yalnızca 10 dolar alınabiliyor. Doğum yardımının dolar kuru üzerinden 8 yılda 11 kat eridiği ortaya çıkarken Gergerlioğlu, Göktaş’ın yanıtını eleştirdi.

Gergerlioğlu ise, şu ifadeleri kullandı:

“300 TL için biz çok az dedik yıllardır değiştirilmiyor. 8 yıldır çocuk yardımı değiştirilmiyor. 8 yıl önceki 300 TL ile şimdiki 300 TL ne kadar farklı değil mi? Dolar ne kadar değişti, enflasyon ne kadardı şimdi ne kadar? Bize cevap vermişler; “İşte biz böyle veriyoruz.” Niye böyle veriyorsunuz? Niye artırmıyorsunuz? “İşte biz böyle veriyoruz.” diye cevap vermişler.

“Çocuk yapın diyorsunuz, komik ücret veriyorsunuz”
Bu bir cevap değil aslında. Bir hesap yapsanız; gidip 300 TL’yi almak için otobüse binip gitseniz 30 TL iki kişi 60 TL. yemek yediniz, 100 TL’den 200 TL, en düşük yemek ücreti, 260 TL tuttu. Kaldı sana 40 TL. Hadi bakalım bu 40 TL için git sıralarda uğraş, 300 TL para almak için! İşte ülkenin hali bu arkadaşlar! Biz diyoruz ki; bu artık para pula dönmüş, 300 TL 8 yıl önceki 300 TL’yi bir karı kocanın çocuğu doğmuş doğum yardımı 300 TL olur mu Allah aşkına? 8 yıl geçmiş! Hem çocuk yapın diyorsunuz hem de 300 TL gibi komik bir ücret veriyorsunuz.”