Hamas'ın silahlı kanadı cumartesi sabahı İsrail'e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkesi sona erdirdi. Saldırıyla birlikte çok sayıda silahlı Hamas militanı da İsrail'e girdi. İsrail ordusu "savaş hali" ilan ederken, Hamas'ın sürpriz ve koordineli saldırılarında en az 700 İsrailli hayatını kaybetti. Filistinli yetkililere göre İsrail'in karşı saldırılarında ise en az 313 Gazzeli yaşamını yitirdi.

Gelişmelerle ilgili canlı anlatım:

08.10.2023 20:11
ÖZET: İsrail ve Gazze'de yüzlerce ölü, İsrail'in güneyinde çatışmalar devam ediyor
İsrail'in Hamas ile savaşının ikinci günü Lübnan'dan gelen havan topu atışları, İsrail'in güneyindeki bir plaja denizden sızma girişiminin engellenmesi, Batı Şeria'da tutuklamalar ve İsrail'in güneyindeki bölgeleri geri almak için devam eden çatışmalar...

İsrail Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Gazze ile savaşın başlamasından bu yana 2 binden fazla yaralı İsrailli hastanelere kaldırıldı. 19 hastanın durumunun ağır olduğu, 326'sının durumunun ciddi, 359'unun orta ve 821'inin de hafif yaralı olduğu belirtiliyor.

İsrail medyasına göre çatışmalarda en az 700 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail'in saldırılarında da 300'den fazla Filistinlinin öldüğü bildirildi.

Pazar sabahı erken saatlerde İsrail ordusu, Hizbullah tarafından Dov Dağı bölgesine fırlatılan havan mermilerine karşılık olarak Lübnan'ı topçu ateşiyle vurdu.

08.10.2023 20:50
Herzog: Önümüzde zor günler var
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog halka hitaben yaptığı konuşmada "Bugünlerde yaşananlar geniş çaplı ve kapsamlı bir savaşın parçasıdır. Böyle bir savaş göz açıp kapayıncaya kadar bitmez. Tartışılmaz bir gerçek var ki, İsrail devleti bir kez daha galip gelecektir. Başka bir seçeneğimiz yok." dedi.

Herzog "halk arasında cesaret ve birlik ruhunun korunması ve düşmanın psikolojik savaşına hizmet eden asılsız video ve söylentilerin yayılmasından kaçınılması" çağrısında bulundu.

08.10.2023 20:16
"ABD, donanma gemilerini ve askeri uçaklarını İsrail'e gönderiliyor"
Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Hamas saldırılarının ardından İsrail'e ek destek verilmesi talimatını verdiği belirtildi.

NBC News'in haberine göre ABD Donanmasına ait gemilerin ve askeri uçakların İsrail'e yakın yerlerde konuşlandırılması ve ABD vatandaşlarının tahliye edilmesine yönelik planlar üzerinde duruluyor.

Kaynaklar, düşünülen diğer tedbirler arasında İsrail'de depolanan ve acil durumlarda İsrail'in erişimine izin verilen Amerikan mühimmat stokunun serbest bırakılması da yer alıyor.

İsrail medyası, bu mühimmatın büyük bir kısmının Ukrayna'ya gönderildiğini, ancak stokta İsrail'in kullanımı için yeterli miktarda mühimmat olduğunu belirtiyor.

08.10.2023 19:49

İsrailli gençlerin çölde düzenlediği müzik festivali kabusa dönüştü


08.10.2023 19:48
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İsrail vatandaşlarına riskli ülkelere seyahat etmeme çağrısında bulundu
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, vatandaşları için bazı ülkelere ilişkin seyahat uyarısı yaptı.

Açıklamada, çeşitli ülkelerde İsraillilere yönelik terör saldırıları olabileceği belirtildi.

Pazar günü Mısır'da iki İsrailli turist vurularak öldürülmüştü.

İsrail hükümeti, Mısır'da hem anakarada hem de Sina Yarımadası'nda kalanların kalış sürelerini kısaltmalarını ve mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.

08.10.2023 18:07
Erdoğan'dan Hamas ve İsrail'e barış çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas'ı "barışı desteklemeye" ve sivilleri korumaya çağırdı.

"Gerilimi azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" diyen Erdoğan, tüm uluslararası aktörleri barışı desteklemeye davet etti.

İsrail ile son dönemde ilişkileri normalleştirmeye başlayan Türkiye, önümüzdeki günlerde Başbakan Netanyahu'yu ağırlaması bekleniyordu.

08.10.2023 17:21
İran Cumhurbaşkanı Reisi: Filistin ulusunun meşru savunmasını destekliyoruz
İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raissi Pazar günü yaptığı açıklamada "İran, Filistin ulusunun meşru savunmasını desteklemektedir" dedi ve Hamas tarafından başlatılan saldırının ardından Müslüman ülkeleri de destek vermeye çağırdı.

İran her iki Filistinli hareketle de yakın ilişkilerini sürdürüyor ve Hamas'ın Cumartesi günü başlattığı saldırıyı memnuniyetle karşılayan ilk ülkelerden biri oldu.

Cumhurbaşkanı Reisi, "İran, Filistin ulusunun meşru savunmasını desteklemektedir. Siyonist rejim ve destekçileri bu konuda sorumlu tutulmalıdır" dedi.

Hamas'ın İsrail'i havadan ve karadan vurmasında İran'dan aldığı askeri desteğin önemli bir katkısı olduğu belirtiliyor.

08.10.2023 16:53
Türkiye, İspanya ve Ürdün ile İsrail-Filistin sorununu görüştü
Reuters'a konuşan bir Türk dışişleri bakanlığı kaynağı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın pazar günü İspanya ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla İsrail ve Hamas arasındaki çatışmayı görüşmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

08.10.2023 16:51
Gazze'de ölü sayısı 370'e yükseldi
Filistin sağlık bakanlığı Gazze'de ölü sayısını 370 olarak güncelledi.

Bakanlık ayrıca İsrail'in kuşatma altındaki kıyı bölgesine yönelik devam eden saldırıları sonucunda yaklaşık 2,200 kişinin de yaralandığını açıkladı.

08.10.2023 16:16
Lübnan sınırındaki İsrail kasabalarında 'savaş atmosferi'
Hamas ile çatışmaların ikinci gününde Lübnan sınırında da oldukça gergin bir atmosfer var. Hizbullah ile İsrail ordusu arasında pazar sabahı karşılıklı saldırılar yaşanmıştı.

Lübnan sınır bariyerinin yakınında yaşayanların çoğunluğu, güvenlik birimlerinin çağrısı sonrası gönüllü olarak güney bölgelere tahliye edildi.

İsrail medyasına göre güvenlik bariyerlerinin yakınındaki kasabalarda neredeyse sadece acil durum ekipleri kaldı.

Lübnan sınırı boyunca yer alan tüm köylerdeki acil durum ekipleri cumartesi akşamı ilave IDF güçleriyle takviye edildi. Yollarda sivil araç trafiği asgari düzeyde seyrederken, tank ve diğer askeri araçların varlığı eş zamanlı olarak arttı.

 

euronews.com