Konferansa konuşmacı olarak katılan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, günümüzde çevreciliğin birkaç ağacı korumak ve yeşile sahip çıkma gerçeğini aşarak bir savaş alanı haline dönüştüğünü söyledi.


Hamzaoğlu, bu savaşta bir tarafın doğayı ve geleceğe sahip çıkarken, diğer tarafında olaya tamamen kapital olarak baktığına dikkat çekti.


2000 yılında çıkarılan Organize Sanayi Bölge Kanununa uyulmamasından yakınan Hamzaoğlu “Bu kanuna göre Organize Sanayi Bölgeleri yaşam alanlarına yakın olmaması, içinden akarsu geçmemesi ve sit alanı kapsamı dışında olması gerekiyor. Ne yazık ki bu kanuna uyan olmuyor. Günümüzde organize sanayi bölgeleri artık patronların kurtarılmış alanları haline geldi” dedi.


Kimya ve ağır metal sanayinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Hamzaoğlu “Dilovası’nda meydana gelen ölümlerin yüzde 33’ü kanser hastalığındandır. Türkiye’miz yüzde 12’si kanserden vefat eden bu oran Kocaeli’nde yüzde 19’dur. Kocaeli Üniversitesi olarak yaptığımız araştırmalarda anne sütünde ve yeni doğmuş bebeklerin kakalarında bile ağır metallere rastlandık” ifadesini kullandı.