İcra ve iflas dairelerine hergün yeni dosyalar gelmeye devam ediyor. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle bu sayının daha da artacağına dikkat çeken ekonomistler ev fiyatlarının daha da yükseleceğini öngörüyor.

Peki icradan ev nasıl alınır? bu sorunun cevabını bulacağınız ayrıntılar ve dikkat etmeniz gereken konuları 41havadis.com okurlarımız için derledik..

İcra daireleri tarafından satışa çıkarılan evlere ilişkin bilgileri esatis.uyap.gov.tr adresinden görüntüleyebilirsiniz.

Alacağınız mülkün fotoğrafı ile özellikleri hatta toplu ulaşıma yakın olup olmadığı gibi bir çok bilgi icra dairelerinin ilanlarında yer alıyor.

Evin özelliklerini görebilmek için UYAP sistemine ücretsiz üye olmanız gerekiyor.

İcraya düşen daireler emsallerine göre yaklaşık yüzde 40 civarında altında satılıyor.

500 bin liralık daire, icra ihalesinde 300 - 350 bin lira arasında satılabiliyor.

18 yaşını doldurmuş olan herkes icra ihalesine katılabilir. Tek şart alınacak konutun yüzde 20’sinin teminat olarak bulundurulması veya ilgili icra dairesinin hesabına yatırılmasıdır.

İhale sonucunda evi satın alamazsanız teminatınız hiçbir kesintiye uğramadan iade ediliyor.

İhaleyi kazanmanız halinde teminat dışında kalan parayı yatırarak evin tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bankalar genellikle icralık dairelere kredi vermeye yanaşmıyorlar. İhaleye katılıyorsanız verdiğiniz teklifin tamamının nakit olarak ödeyebilecek durumda olmanız önemli.

İhale sona erdi ve hayalinizdeki evi aldınız. Evin ödemesini yaparken KDV de karşınıza çıkıyor.

150 metrekareye kadar olan evlerde KDV yüzde 1, 150 metrekare üzerindeki evlerde ise KDV yüzde 18 olarak belirlenmiştir.

Icradan alınan ev ne zaman satılır?

İcradan alınan konutların ticaret olarak kullanılmaması için vergi şartı olduğunuda belirtmekte yarar var. İhaleye girdiğiniz dairenin başvuru tarihinden itibaren 3 yıl içinde satış yapılması halinde Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz.