Sanayi tesislerinden kirlilikle boğuşan Körfez’de yeni bir felaketi yurttaşlar engellenmişt. İGSAŞ’ın kapasite artış projesine verilen ÇED olumlu kararı, Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin açtığı dava sonucu geçtiğimiz aylarda iptal edilmişti.

Alınan bu karar sonrası, İstanbul Gübre Sanayii Anonim Şirketi ( İGSAŞ) devasa bir kapasite artışı için tekrar hazırlıklara başladı.

Hali hazırda 7 gemi kapasitesine ve 3 milyon ton yük elleçleme kapasitesine sahip olan İGSAŞ, gübre üretim tesisinde kapasite artışı ve rıhtımında ise revizyona gidecek.

Söz konusu proje kapsamında yeni ürün olarak CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi üretimi, AN (Amonyum Nitrat) üretimi, UAN (Üre Amonyum Nitrat) gübresi üretimi, Melamin üretimi ve Nitrik Asit üretimi yapılması planlanırken, Üre Gübresi üretimi ve Amonyak üretiminde ise kapasite artışına gidilecek.

Öte yandan, dev proje kapsamında mevcut dolgu alanına ilave olarak 9 bin 750 metrekare dolgu yapılacağı İGSAŞ limanında 263 bin 534 metreküplük dip tarama faaliyeti de yapılacak. Söz konusu kapasite artışı ve revizyon projesi ile birlikte İGSAŞ’ın mevcutta bulunan 243 metre uzunluğundaki rıhtımı revize edilerek yeni iskele yapısıyla birlikte bu uzunluk 481 metreye çıkarılacak.

Toplamda 4 milyar 989 milyon 600 bin liraya mal olacak proje ile birlikte üretimine başlayacağı yeni maddeler için yeni tesisler de kuracak olan İGSAŞ, bunun yanı sıra toplamda 11 adet 72 bin metreküp hacme sahip kimyasal ürün depolama tankı ve 250 bin metreküp kapasiteli kimyasal ürün depolama alanı ilavesi yapacak. İGSAŞ, planlanan projenin hayata geçirilmesiyle ise toplam 322 bin metreküp kimyasal ürün deposu eklemiş olacak.

Mevcut durumda 417 personelin çalıştığı tesisin inşaat aşamasında 250 personel, işletme aşamasında ise kapasite artışı sonrasında alınacak 410 yeni personelle birlikte 827 personelin çalışması öngörülüyor.

ÇED TARİHİ VE YERİ BELLİ OLDU

İşte İGSAŞ’ın hayata geçireceği bu devasa proje için önümüzdeki günlerde ÇED toplantısı yapılacak. İGSAŞ’ın yaptığı ÇED başvurusunda süreç halkın katılım toplantısına kadar geldi. Firma yetkileri 8 Kasım Salı günü devasa projeyi halka tanıtarak öneri ve görüşleri alacak. Yarımca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan toplantı saat 10:00’da başlayacak.