İran Gezilecek Yerler (2021) - İran Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi


Milattan önce 4000’lere uzanan tarihi ile dünyanın en eski ve sürekli uygarlıklarından biri olan İran, Ortadoğu’da önemli bir bölgesel güç olmaktadır. Merkezi konumu nedeni ile jeostratejik bir öneme sahiptir. Nükleer programları nedeni ile uzun yıllar pek çok yaptırıma maruz kalmıştır. Son yıllarda yaptırımların gevşemesi ile turizm potansiyelinde önemli artışlar bekleniyor. İran Pers Uygarlığının ana vatanıdır. Tarihin köklü uygarlıklarından biri olan Persler Kürt, Türk ve Araplar üzerinde büyük etkiye sahiptir. Kültürel zenginliklerinin yanında dağlık coğrafyası ile de İran, doğal güzellikler açısından keyifli bir gezi rehberi olarak değerlendirilebilir.

İşte, İran hakkında bilinmesi gereken yerler

İran’ın 31 adet idari bölgesi bulunur. Bu bölgelere ostan adı verilir. Başkenti Tahran olan ülkenin önemli şehirleri arasında Yezd, İsfahan, Şiraz, Tebriz, Urumiye ve Meşhed bulunur. İran’da yaygın olarak Persçe konuşulur. Aynı zamanda resmi dilidir. Bunun yanında Ermenize, İran Azericesi, Türkçe ve Arapça dilleri de konuşulmaktadır. Ülkenin büyük kesimi Şii Müslümanlardan oluşur. Ayrıca ikinci bir mezhep olarak Sünnilerde Şiilerden sonra en yaygın mezheptir.

Ülkeye doğa turizmi için gidecekler yaz aylarında ziyaret etmesi tavsiye edilir. Hazar kıyılarında tarihi yerler, müzeler, doğal güzellikler keşfedecekler için ise Nisan ve Mayıs ayları daha ideal olacaktır. Eylül- Ekim ayları da daha keyifli bir seyahat için uygun zaman aralığıdır. İran’a seyahatlerinizde İstanbul ve Ankara üzerinden hem doğrudan hem de aktarmalı uçuşlar ile ulaşmak mümkündür. Farklı semtlerinde farklı lezzetler keşfedebilir, ünlü mekanlarında alışverişler yaparak keyifli bir seyahat geçirebilirsiniz. İran birçok tarihi sarayı, cami ve mescit gibi yapılarının yanında doğal alanları ile de dünyaca ünlü zenginliklere sahiptir.

Şiraz/ Persepolis


Şiraz’a 70 km mesafede bulunan Persepolis, Perslere başkentlik yapmış bir antik şehir olmaktadır. Farklı dönemlerde genişletilen mükemmel yapılarla zenginleştirilen bu şehir; onlarca anıta, dini inançlarda yer alan putlara, Kral mezarlarına ve saraylara sahiptir. Şehir Büyük İskender’in İran’ı fethi ile yakılmış olsa da günümüzde yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış ayakta kalan pek çok bölüme sahiptir.

İsfahan/ Nakş-ı Cihan Meydanı

Halk arasında İmam Meydanı olarak ta bilinen bu yer 1598- 1629 yılları arasında inşa edilmiştir. Meydan içinde iken dışarıdan herhangi bir bina görülmüyor. 508 m uzunluğunda 160 m genişliğinde olan meydan 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Meydan içinde İmam Cami, Şeyh Lütfullar Camii ve Ali Kapu Sarayı yer alır.

İsfahan/ Nasır El- Mülk Camii

Cami 1876 yılında Katar Kralı Mirza Hasan Ali Nasır el- Mülk tarafından yaptırılır. Tasarımcıları arasında Muhammed Rıza ve Muhammet Hasan Kaşi Pazi Şirazi yer alır. Muhteşem iç dizaynı ve rengarenk camları ile tam bir renk cümbüşü ortaya çıkar. Bu renk cümbüşünden esinlenilerek cami Pempe Camii adı ile de anılır.

Tahran/ Gülistan Sarayı

Eski Tahran surlarının sınırları içinde Kaçar Hanedanı dönemine ait pek çok yapıdan meydana gelen Gülistan Sarayı kompleks bir yapıdır. İlk olarak 1524- 1576 yılları arasında Safevi hükümdarı I. Tahmasb tarafından kale olarak inşa edilir. Zamanla çevresine farklı yapılar eklenerek muazzam bir saraya dönüştürülmüştür. Saray içinde Berelyan Binası, Badgir Binası Taht-i Mermer, Ebyez Sarayı, Ayna Salonu, Selam Salonu gibi bölümler bulunur.

Bam/ Arg-e Bam

Kirman Eyaletine bağlı Bam kentinden bulunan Arg-e Bam tarihi bir kaledir. 180 bin metre kare alan içerisinde yer alan kale dev surları ile dikkat çeker. Kale tarihi ipek yolu üzerinde bulunur ve 67 kuleye sahiptir. 2003 Bam depreminde çok ağır hasar alan kale harabeye dönmüş ve restorasyon çalışmaları için Fransa, Japonya ve İtalya gibi pek çok ülkeden yardım gelmiştir.

Tahran/ Azadi Kulesi ( Özgürlük Kulesi)

Tahran’ın en önemli simgelerinden biri olan Azadi Kulesi, Pers İmparatorluğunun 2500. Kuruluş yıl dönümü nedeni ile 1971 yılında yapılmıştır. 50 metre yüksekliğinde yer alan kulenin önceki adı Şehyad’dır. Devrimden sonra bugünkü ismini alır. Günümüzde kulenin içi müze olarak kullanılmaktadır.

Tahran/ Milat Kulesi

Milat Kulesi Tahran’ın merkezinde yer alır. Dünyanın en yüksek 5 gökdeleni arasında gösterilir. 2000-2008 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapının çatıya kadar olan yüksekliği 315 metredir. En uç kısmına kadar olan yükseklik ise 435 metreye ulaşmaktadır.

Tahran / İran Ulusal Müzesi

Tahran merkezinde yer alan müze, tarih ve arkelojik eserler barındırır. Müzede antik Pers eserlerine rastlayabilirsiniz. 1937 yılında açılan müze iki binadan oluşur. Birinci bina içerisinde de üç salon yer alır. Bu üç salonda Sasani ve Pers İmparatorluğunun alt, orta ve üst eski taş çağından yeni taş çağına pek çok eserler sergilenmektedir.

Ulusal Mücevher Müzesi

16. yüzyılda İran Safeviler tarafından yönetiliyor idi. O dönemden kalan ve farklı hanedanlara miras kalarak günümüze kadar ulaşan Kraliyet mücevherleri dünyanın gözünü kamaştıran değerde ve güzelliktedir. Bu mücevherler o kadar değerlidir ki İran Dinarı karşılığı olarak kullanılır.

Sadabat Müze Kompleksi

Müze kompleks bir yapıdır. Zamanında Pehlevi ailesinin yazlık evi olarak kullanılıyormuş. Elbus Dağları eteklerinde 104 hektarlık bir alana kurulu olan Sadabad Sarayı, 18 binadan oluşur. Binalar içindeki en dikkat çekenler Yeşil Saray ve Beyaz Saray’dır.

İRAN'da Her Şeyin Fiyatı!! ( Benzin, Altın, Halı, Bayrak vs. )

 

Iran Places To Visit (2021) - List Of Must Visit Places In Iran


Iran, one of the oldest and most permanent civilizations in the world with its history dating back to 4000 BC, is an important regional power in the Middle East. It has a geostrategic importance due to its central location. It has been exposed to many sanctions for many years due to its nuclear programs. With the relaxation of sanctions in recent years, significant increases are expected in tourism potential. Iran is the homeland of Persian Civilization. The Persians, one of the deep-rooted civilizations of history, have a great influence on Kurds, Turks and Arabs. In addition to its cultural riches, Iran can be considered as a pleasant travel guide in terms of natural beauties with its mountainous geography.

Here are the must-know places about Iran
Iran has 31 administrative regions. These regions are called ostenes. Among the important cities of the country, whose capital is Tehran, are Yazd, Isfahan, Shiraz, Tabriz, Urmia and Mashhad. Persian is widely spoken in Iran. It is also the official language. In addition, Armenian, Iranian Azerbaijani, Turkish and Arabic languages ​​are also spoken. Most of the country is made up of Shia Muslims. In addition, as a second sect, it is the most common sect among Sunnis after Shiites.

Those who will go to the country for nature tourism are recommended to visit in the summer months. April and May will be more ideal for those who will discover historical places, museums and natural beauties on the Caspian coast. September-October is also a suitable time for a more enjoyable trip. It is possible to reach Iran via both direct and connecting flights over Istanbul and Ankara. You can discover different tastes in different districts and spend a pleasant trip by shopping in famous places. Iran has world-famous riches with its natural areas as well as many historical palaces, mosques and masjids.

Shiraz / Persepolis

Persepolis, located 70 km from Shiraz, is an ancient city that was the capital of the Persians. This city, enriched with excellent structures expanded in different periods; It has dozens of monuments, religious idols, King tombs and palaces. Although the city was burnt down with the conquest of Iran by Alexander the Great, it has many surviving parts unearthed by excavations today.

Isfahan/ Naqsh-i Cihan Square
This place, also known as Imam Square among the people, was built between 1598 and 1629. While inside the square, no building can be seen from the outside. The square, which is 508 m long and 160 m wide, was included in the UNESCO World Heritage List in 1979. Imam Mosque, Sheikh Lütfullar Mosque and Ali Kapu Palace are located in the square.

Isfahan/ Nasser Al-Mulk Mosque
The mosque was built in 1876 by the King of Qatar Mirza Hasan Ali Nasser al-Mulk. Its designers include Muhammed Reza and Muhammet Hasan Kashi Pazi Shirazi. A riot of colors emerges with its magnificent interior design and colorful windows. Inspired by this riot of colors, the mosque is also known as the Pempe Mosque.

Tehran/ Golestan Palace
Gulistan Palace, which consists of many buildings belonging to the Qajar Dynasty, is a complex structure within the boundaries of the old Tehran walls. It was first built as a fortress by the Safavid ruler Tahmasb I between 1524 and 1576. Over time, different structures were added to its surroundings and it was transformed into an enormous palace. Inside the palace, there are sections such as the Berelian Building, the Badgir Building, the Taht-i Marble, the Ebyez Palace, the Mirror Hall, and the Greeting Hall.

Bam/ Arg-e Bam
Arg-e Bam, located in Bam city of Kerman Province, is a historical castle. Located in an area of ​​180 thousand square meters, the castle draws attention with its giant walls. The castle is located on the historical silk road and has 67 towers. The castle, which was heavily damaged in the 2003 Bam earthquake, was in ruins and help came from many countries such as France, Japan and Italy for the restoration work.

Tehran/ Azadi Tower ( Freedom Tower)
Azadi Tower, one of the most important symbols of Tehran, was built in 1971 for the 2500th anniversary of the Persian Empire. The previous name of the tower, which is 50 meters high, was Shahyad. It gets its current name after the revolution. Today, the interior of the tower is used as a museum.

Tehran/ Milat Tower
Milat Tower is located in the center of Tehran. It is listed among the 5 tallest skyscrapers in the world. It was built between 2000-2008. The height of the building to the roof is 315 meters. The height up to the tip reaches 435 meters.

Tehran / National Museum of Iran
Located in the center of Tehran, the museum houses historical and archaeological artifacts. You can come across ancient Persian artifacts in the museum. Opened in 1937, the museum consists of two buildings. There are three halls in the first building. In these three halls, many artifacts from the lower, middle and upper old stone age of the Sassanid and Persian Empires to the new stone age are exhibited.

National Jewelry Museum
In the 16th century, Iran was ruled by the Safavids. Different households from that period