Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit kent merkezini “yayalaştırma” ve Körfez-Kartepe arasında Hafif Raylı Sistem taşımasıyla ilgili projenin ayrıntıları da netleşiyor. İzmit’te Cumhuriyet ve Hürriyet Caddeleri önümüzdeki yıllarda araç trafiğine kapatılacak ve sadece yayaya açık olacak. Bu bölümde, İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki gibi “tramvay” çalışacak. Merkez Bankası önünden hareket edecek tramvay İzmit Otobüs Terminali’ne kadar gidecek.

RAYLI SİSTEM D-100’DEN

İhalesi 11 Aralık tarihinde yapılacağı açıklanan Hafif Raylı Sistem ile ilgili çalışmaların ise, etap etap yapılması planlanıyor. Yarımca Atalar Mahallesi ile Cengiz Topel Havaalanı arasındaki 32 kilometrelik bölümde yapılacak hafif raylı sistem,

D-100 güzergahı üzerinde gerçekleştirilecek. Ancak, işin tamamının aynı anda değil, bölüm bölüm yapılacağı belirtiliyor. Yapılacak ihale sonrası, firma projeyle ilgili fizibilite raporu hazırlayacak. Yapım ihalesinin sonrasında ise; bu projenin yapımının uzun yıllar alması da kaçınılmaz gözüküyor.

ŞEHİR MERKEZİNİN DURUMU

Hafif Raylı Sistem ve tramvay projesiyle ilgili olarak Büyükşehir’de yürütülen çalışmalarda, özellikle İzmit kent merkezinin araç trafiğine kapatılması çalışması daha farklı bir önem taşıyor.  Nitekim, bu projeyle ilgili hazırlanan eskizlerde de Cumhuriyet ve Hürriyet Caddelerinin sadece yayalara açık olması düşünülüyor, buna uygun görseller hazırlanıyor.  Bu bölgeye kurulması düşünülen tramvay hattı da ya Yürüyüş Yolu’ndan; ya da Cumhuriyet veya Hürriyet Caddesi’nin biri üzerinden geçirilecek. Araç geçişi ise kuzey-güney doğrultusunda gerçekleşecek, buna uygun bir çalışma geliştirilecek. Kağıt üzerinde, görsel düzeyde gerçekten çok güzel olan bu iki projenin uygulamaya geçirilmesinin ise, hayli zaman alacağı kesin. Bu projelerin seçim sürecinde de hep gündemde olacağı ve tartışılacağı da kesin.