Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Cengiz Kurtuluş ile Araştırma Görevlisi Yük.Müh.Evrim Yavuz, bölgemizde son günlerde meydana gelen depremleri gündeme taşıdılar, Uzmanlar, deprem bölgesinde yapılacak zemin araştırmaları, inşaatlara dikkat çekerek, özellikle yapı denetim firmalarının çok dikkatli olması gerektiğini dile getirdiler.

10 Ocak’ta Kırşehir Çiçekdağı Hacıduraklı köyü merkezli 5.0 büyüklüğündeki depremin Kocaeli’ye 400 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Prof.Kurtuluş ve Yük.Müh.Yavuz, açıklamalarında şu görüşlere yer verdiler:
“Hem uzaklık, hem de deprem büyüklüğüne bakıldığında bu depremin Kocaeli’nde yaşayan vatandaşlarımız için tehlike arz etmediği belirtilebilmektedir. Fakat yaşadığımız bölgenin 1999 yılındaki 2 büyük depremin etkisi altında kalmasından ve yakın gelecekte beklenen olası büyük İstanbul Depremi’nden dolayı halkımıza deprem gerçeğinin aşılanması ve aynı zamanda afet bilincinin aktarılması gerekmektedir.
Ayrıca 05.12.2015 tarihinde meydana gelen 3.8 yerel büyüklüğe sahip Gemlik Körfezi Depremi’nin de önemine değinmek gerekmektedir. 24.10.2006 yılında 5.2 büyüklüğündeki Gemlik Körfezi Depremi’nden 9 sene sonra yine aynı bölgede başka bir sarsıntının kayıt edilmesi, bölgenin detaylı olarak incelenmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun orta kolunda meydana gelen bu depremler ile birlikte geçmiş çalışmalara da bakıldığında bölgenin büyük deprem üretme potansiyeli gözler önündedir. Bölgede meydana gelebilecek büyük bir depremin özellikle sahil kesimlerinde yumuşak zemin üzerine yapılan yapılar ile projesiz güçlendirilen binalar için büyük tehlike oluşturduğu dikkate alınmalıdır. Mühendislik yapıları, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik esas alınarak inşa edilmelidir. Bu konuda yapı denetleme firmalarının çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Yapılacak en küçük ihmalin, ileride oluşabilecek bir depremde çok büyük olumsuz etkilere neden olması kaçınılmazdır.”