İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özellikle zengin Araplara tarihi eser satan bir şebekeyi belirleyince takip başlattı.

Yakalanmamak için çok dikkatli çalıştığı belirlenen ve görüştükleri kişilerin alıcı olduğuna emin olmadan buluşma gerçekleştirmeyen şebekeye yönelik polis özel bir yöntem geliştirdi.ARAP KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENDİLER

Kaçakçılık Şube Müdürlüğü’nde çalışan ve Arapça bilen 3 polis Arap kültürünü öğrenmeleri için kursa gönderildi. Üç ay süren kurs boyunca 3 polise arkeolog polisler de tarihi eser bilgisi verdi.

ANLAŞMA SAĞLANDI

Kurs süresinin ardından 3 polis, tarihi eser kaçakçılarıyla irtibata geçti. Kendilerini Arap işadamı olarak tanıtan polisler görüşmelerde güven sağlamayı başardı. Şebeke üyeleri ellerindeki tarihi eser fotoğraflarını Arap zannettikleri polislere gönderdi.

Görüşme yapan işadamı kılığındaki polisler, beğendikleri bazı parçaları alabileceğini söyledi. Bunun üzerine pazarlık yapıldı. Anlaşmanın ardından buluşma için adres belirlendi.

ARAP KILIĞINA GİRDİLER

Operasyon için kurs alan iki polisle, Arapça bilmeyen bir kadın memur görevlendirildi. Kadın polise konuşmaması için talimat verildi. Arap kıyafetleriyle buluşma noktasında giden ekip, tarihi eserleri görünce operasyon başladı.

Tarihi eserleri satmaya çalışan 2 şebeke üyesi gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda bin 239 parça tarihi eser ele geçirildi.

Tarihi eserler arasında Roma Dönemi’ne ait 1 “Mezar Steli”, Roma ve Bizans Dönemine ait olduğu değerlendirilen 8 mermer heykel, farklı dönemlere ait 485 gümüş ve bronz sikke, farklı dönemlere ait 745 adet farklı form ve ebatlarda bronz ve metal obje bulunduğu öğrenildi.

MİLLİYET