Kimeder (Kocaeli İnşaatcılar Müteahhitler ve Emlakçılar Derneği) Yönetim kurulu üyesi Genel Başkan Yard. 
 
Kaşif Şahinkesen, çok yönlü başarıya imza atmasıyla tanınan isimlerden biri olarak bilindi.

 

Bir sivil toplum gönüllüsü, bir medya patronu, bir müteahhit ve siyasetçi olan Kaşif Şahinkesen’a ilginç bir baba öğüdü var.  İnsanlık tarihinde birden fazla alanda ciddi başarılar elde etmiş insanların sayısı oldukça azdır. Nadiren insanlar her elini attığı işte belli bir standardı yakalar ve yaptığı işin hakkını verir. Gebzeli Kaşif Şahinkesen işte bu ender rastlanan insanlardan biri. Kaşif Şahinkesen'den bahsederken hangi sıfatı kullanacağınıza karar vermeniz oldukça güçtür.


Bir asker.. Bir teknik uzman.. Bir işadamı... Bir müteahhit... Bir öğretmen.. Bir tüccar... Bir sivil toplum gönüllüsü... Bir gazeteci... Bir televizyoncu... Bir medya patronu... Bir siyasetçi... Bir fabrikatör... Bir eş ve bir baba... Üstelik bütün bu sıfatların başına çoğunlukla “iyi” hatta bir çoğunda “mükemmel” sıfatını da ekleyebilen bir Anadolu insanı Kaşif Şahinkesen...
Gebzeli Kaşif Şahinkesen bütün bu akıl almaz işleri 50 yıla sığdırmış bir başarı öyküsünün adıdır aslında...


BERBER ÇIRAĞINA BABA ÖĞÜDÜ, ANA DUASI


Her başarı öyküsünün inişleri ve çıkışları mevcuttur. Ancak önemli olan genele yayılan azim ve çalışkanlık ile gelen başarı ve memnuniyettir. Kaşif Şahinkesen ışıltılarla dolu hayatına 1954 yılında Amasya'nın Merzifon ilçesinde başlamış. Babası Sabri Şahinkesen, Merzifon'un meşhur Bakırcılar Çarşısı'nın berber esnaflarından... İlk iş deneyimini de babasının berber dükkanında yaşamış Şahinkesen. Ancak o sıradan bir berber çırağı değil. Zira daha 4 yaşında başladığı bu deneyiminde  çoğu yetişkinin bile göze alamayacağı her gün katedilen zorlu bir 3 kilometrelik yol sözkonusudur. Evet Şahinkesen, daha 4 yaşında iken yaşadıkları Hırka Köyü'nden Bakırcılar Çarşısı'ndaki berber dükkanlarına uzanan o yolu azimle ve kararlılıkla yürüyüp çıraklık görevini yerine getirir. Bu yol aslında Şahinkesen'in uzun ve başarılarla dolu hayat yolunun bir izdüşümü gibidir. Oradaki azim ve gayreti daha o yaşlardaki bu iş ve görev aşkı hayatının bütün safhalarına yansıyacaktır. Elbette babasının öğütleri ve annesinin duaları da cabası...


Şahinkesen, ilk, orta ve lise öğrenimini Merzifon gibi derin bir kültür ve zengin bir tabiat varlığına sahip ilçede tamamlayacaktır. Lisede eğitim gördüğü Endüstri ve Meslek Lisesi'nin Metal İşleri Bölümü'nde onun hayatında büyük önem teşkil eden teknik yönün temellerini kazanır. Buradan aldığı bilgi ve deneyim ile 1974 yılında Merzifon Askeri Hava Teknik Okulu'nda okumaya hak kazanır. Artık Kaşif Şahinkesen'in hayatında askerlik dönemi başlamıştır. Ve böylece başarının en birinci şartlarından biri olan disiplin ve istikrarın kazanıldığı yıllara gelinmiştir.


KADER ŞAHİNKESEN'İN ROTASINI BELİRLİYOR


Şahinkesen'in rotası İzmir Hava Teknik Okulu'na uzanır. Bu okuldan mezun olmasının akabinde Uçak Kontrol ve İhbar Radar Eğitimi alır ve Ankara'da 4. Dönem Bilgi Teşhir-Taklit cihaz sistemleri bölümünü tamamlar. Hem havacılık hem de elektronik Şahinkesen'in dünyasına farklı ufuklar açar. İsmiyle müsemma bir insan olan Şahinkesen, isminden gelen keşif duygusunu artık daha verimli bir şekilde kullanacağı yıllara doğru adım adım ilerlemektedir. Sırasıyla Bartın Hava Radar Merkezi Komutanlığı, Ankara Ahlatlı Hava Radar Merkezi Komutanlığı ve doğduğu memleketi Merzifon Hava Radar Merkezi Komutanlıkları'nda görev yapar. Kaşif Şahinkesen askeriyenin içinde başarılıdır fakat kaderin kendisi için hazırladığı farklı planlar ve yollar mevcuttur. Zira onun ufku belli bir disiplin ve istikrarın hakim olduğu ancak sınırlı bir alanı bulunan askerlik sisteminin çok ötesinde noktalara uzanmaktadır. Memleketi Merzifon'daki 4 yıllık hizmetinin ardından 1985 yılında emekli olur ve asıl başarı hikayesine “bismillah” der.


ERKEN GELEN EMEKLİLİK VE PIRILTILI GELECEK


Kaşif Şahinkesen'in hayatının buraya kadarki bölümü aslında gelecekteki ışıltılı ve başarılarla dolu kısmının temellerinin atıldığı ve nüvelerinin hazırlandığı kısmıdır. Erken yaştaki bu emekliliği onun için alabildiğine üretkenlikle geçen ve halihazırda devam eden müthiş öykünün startını verme olanağı sunar. İşe uzmanı olduğu alandan başlayacaktır. İlk yaptığı iş 1985 yılında Gebze'de başladığı elektronik sektöründe olur. Şahinkesen emekli olduktan sonra bir yerde ücretli çalışmak yerine doğrudan uzmanı olduğu alanda kendi işyerini açarak aslında rotasını çizmiştir. O büyük düşünmüştü ve bunun da karşılığını alacaktı. Küçük bir işyeri ile başlayan macera kısa zamanda Şahin Elektronik adıyla başlı başına bir şirkete dönüşür. Ancak Şahinkesen ilginç bir şekilde tek bir alanda faaliyet yürütmek yerine bu arada müteahhitlik ve inşaat sektörüne de el atar. İlk yap-sat binasını 1987 yılında tamamlayarak kısa sürede iki alanda birden nasıl başarılı olunacağının örneğini ortaya koyar.


BU SADECE BAŞLANGIÇ


Aynı dönemde yaptığı işler bununla sınırlı kalmaz 1986-1988 yılları arasında iki yıl süreyle Gebze Halk Eğitim Merkezi'nde öğretmenlik vazifesini de yerine getirir. Böylece bilgi, birikim ve tecrübelerini başkalarına da aktarmanın tadına varır. Erken gelen emeklilik sonrası yaşanan bu verimli ve dolu dolu yıllar Kaşif Şahinkesen'in iş dünyasındaki macerasının sadece başlangıcıdır aslında. Zira çok kısa zamanda hem elektronik sektöründe hem de müteahhitlik işinde hızlı bir yükseliş trendi yakalar. 1993 yılında yaptığı atılımlarla Beyaz Eşya sektöründe Türkiye'nin sayılı firmaları arasında yer almayı başarır. Kaşif Şahinkesen bu yıllarda sadece işadamlığı kimliği ile yetinemeyeceğini anlar. Zira o sosyal bir kişiliktir ve bu özelliğini bir şekilde yansıtmak arzusundadır. Üstelik memlekete hizmet sevdasından kaynaklanan bir devinim ile sivil toplum ve sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde 1994 yılında Gebze Amasyalılar Derneği'ni kurdu. Bu hem memleketi Amasya'ya vefasının hem de Gebze'ye hizmet etme sevdasının bir tezahürüydü. Zira o artık Amasya'da kazandığı birikimlerin ve ektiği tohumların semerelerini Gebze'ye ve Gebzelilere sunmak amacındadır. Bu arada eğitim aşkı da ölmemiştir. Zira 1994-1995 yılında Darıca Aslan Çimento Endüstri Meslek Lisesi'nde iki yıl öğretmenlik yapar. Bu ihtiyaçtan yaptığı bir iş değildir. Hizmet sevdası ve eğitime verdiği önemin bir göstergesidir. Zira kendisi de eğitim hayatına bir meslek lisesinde devam etmiş ve sahip olduğu ufku o günün gençlerine de aktarmak niyetindedir.


ZAMANI OKUMA VE ÖNGÖRÜ


Kaşif Şahinkesen daha reklamın tam anlamıyla öneminin kavranmadığı bir zamanda reklam ve tanıtıma büyük önem vererek öngörüsünü ve ufkunu ortaya koyacaktır. Zira beyaz eşya alanında büyük bir firmanın İzmit bayiliğini aldığı dönemde reklama büyük meblağlar harcayarak satışlarını arttırma yoluna gider ve bunda da büyük başarı elde eder. Ar-Ge ve reklam kelimelerinin daha pek fazla anlamının bilinmediği o yıllarda yaptığı bu yatırımlarla bir iş adamında mutlaka olması gereken zamanı okuma ve geleceği öngörme özelliğinin kendisinde bulunduğunu ortaya koyar.


ARTIK O BİR MEDYA PATRONU


Kaşif Şahinkesen bu noktada çok hayati bir karar alır. O dönemde radyo reklamlarına bir hayli fazla bütçe ayırdıklarını farkederek bir karar alır. Kendisi bir radyo kuracaktır... Bugüne kadar bir asker, bir öğretmen, bir müteahhit, bir işadamı, bir tüccar olarak karşımıza çıkan Kaşif Şahinkesen artık medya sektörüne de giriş yapacak ve yayıncılık hayatına merhaba diyecektir. Bu Şahinkesen'in hayatında devrim niteliğinde bir karar olacak ve hikayesini hiç akıllara gelmeyecek noktalara taşıyacaktır. Zira bu kararını sadece Kocaeli ve çevresinde yayın yapan 'İmaj Radyo' adında mütevazi bir radyoyu satın alarak başlayan Şahinkesen, 1998-2005 yılları arasında tam 4 adet yerel ve bölgesel radyoyu daha satın alacaktır. Şahinkesen radyoculuk ve yayıncılık macerasına sadece laf olsun diye başlamamıştır. Burada da yine sosyal yönü ve millete hizmet sevdası itici güç olmuştur. Zira bunu 17 Ağustos depreminde yaptığı yayınlar ile ortaya koyar. Deprem sonrasında İmaj radyo tam bir sosyal sorumluluk örneği göstererek depremin etkileri ile mücadelede hayati bir görev üstlenir. Depremde bir yardım kampanyası başlatan İmaj Radyo tam 13 kamyon mal toplanıp deprem mağduru vatandaşlara dağıtılmasında öncü rolü üstlenir ve bu organizasyonu gerçekleştirerek büyük takdir toplar. Radyo böylece 'yardım yapan radyo' ismiyle halk arasında tanınacaktır. Şahinkesen medyanın bu gücünü keşfettiği için burada durmaz. 4 radyonun yanısıra yazılı basına da girmeye karar veren Şahinkesen, Marmara Gazetesi ve Matbaasını kurarak günlük bölgesel ve siyasi gazetesini çıkarmaya başladı. O artık dört başı mamur bir medya patronuydu ve millete hizmet sevdasını yayıncılık hayatında da sürdürmeye devam etmekteydi.


HİZMET AŞKININ SINIRI OLMAZ


Şahinkesen hizmet aşkının sınırlarını zorlamaya kararlıydı. Tam da bu dönemlerde, 2002 yılında aynı aşk ve şevkle yola çıkan ve yurdun dört bir yanında ses getiren AK Parti'nin Merzifon Amasya'daki kurucuları arasında yer aldı. Şahinkesen artık siyasi alanda da hizmet vermenin heyecanıyla siyasi çalışmalarına bu çatı altında devam etti. Bu arada sivil toplum ve dernekçilik alanında da boş durmayan Şahinkesen, Gebze İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği'nin Başkanlığını yaptı. Bu sektörde uzun yıllar faaliyet gösteren ve iş yapan Şahinkesen sektörün sorunlarını biliyordu ve bunlara çözüm bulunması yolunda önemli bir vazifeyi üstlenmişti. Öte yandan Türkiye'nin en saygın işadamları derneklerinden biri olan MÜSİAD'ın Gebze Şube Başkanlığı görevini de 2005 ve 2007 yılları arasında iki dönem boyunca yürüten Şahinkesen, burada müthiş bir başarıya imza atarak dikkatleri çekti. Kendisi devraldığında MÜSİAD şubeleri arasında son sırada olan Gebze Şubesi'ni 1 yıl gibi çok kısa bir zamanda Türkiye'nin en iyi şubesi haline getiren Şahinkesen'in bu başarısı bizzat dönemin MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından Genel İdare Kurulu toplantısında ilan edilir. Bölgede zaten tanınan Kaşif Şahinkesen, artık Türkiye genelinde tanınan bir başarı timsalidir.


FABRİKATÖRLÜĞE ADIM


Şahinkesen bu arada ticari başarılarına da yenilerini eklemektedir. 1995-2003 yılları arasında 8 adet beyaz eşya mağazası daha açan Şahinkesen, 2004'te ise tam 3500 metrekare alanda ALFEMO mobilya mağazasını açarak yeni bir sektöre daha adımını attı. Aynı sene içinde Şahinkesen sıfatlarına yenisini ekleyerek fabrikatör ünvanını da kazanacaktı. Zira 2004 yılında Mavi ahşap (MBM) Fabrikasını ve Fırat PEN PVC doğrafa fabrikasını kurdu...


ANADOLU ŞAHİNKESEN'İ TANIYOR


Şahinkesen milyon TL'leri bulan cirolara ulaştığı firmalarıyla artık Anadolu'nun girişimcileri tarafından çok iyi tanınan bir figür haline gelmiştir. Bu özelliklerini birleştiricilik ve önderlik ruhuyla harmanlayan Şahinkesen, Orta Anadolu'daki dernekleri tek bir çatı altına toplayarak 2007 yılında Orta Anadolu Dernekler Birliği'ni kurdu. Yatırımlarını artık farklı şehirlere de taşıyan Şahinkesen, Ankara Siteler mevkiinde Büyükçınar adlı şirketi kurarak Kastamonu Entegre Floorpan İç Anadolu Bölge Bayiliği'ni alma başarısı gösterdi. Her elini attığı sektörde zirveyi hedefleyen ve bu hedefine kısa sürede ulaşan Şahinkesen, bu geleneğini devam ettirerek daha kuruluşunun birinci yılında bu alanda da Türkiye sıralamasında ilk üç sıraya girmeyi başardı.


BİRLEŞTİRİCİLİK RUHU DEVREDE


Dernekçilik faaliyetlerine de büyük hızla devam eden Şahinkesen aynı değerlere sahip olduğu arkadaşlarıyla birlikte 2010 yılında TÜKSİAD (Tüm Karadeniz Sanayisi İş Adamları) Derneği'ni kurdu. Böylece birleştiricilik ruhunu ortaya koyan Şahinkesen, TÜKSİAD'a başkanlık yaptığı 2011-2012 döneminde derneğe kısa zamanda kurumsallık ve saygın bir kimlik kazandırarak Türkiye'de tanınmasını sağladı. Şahinkesen 2013 yılında ise KİMEDER (Kocaeli İnşaatçılar, Müteahhitler ve Emlakçılar Derneği) bünyesindeki İnşaatçılar ve Müteahhitler Başkanlığı görevini de yürütmeye başladı.


BAŞARININ SIRRI “AİLE”


Bütün bu başarı hikayesinin arkasında değil de tam yanıbaşında aslında bir insan daha vardı. Zira halen medya, inşaat, sanayi, STK gibi bir çok alanda faaliyet gösteren Kaşif Şahinkesen, tam 39 yıl önce Nilgün Şahinkesen hanımefendi ile hayatını birleştirmiş ve bütün bu ışıltılı yolu beraber yürümüştür. Şahinkesenlerin hikayesi başarının sırrının “aile” olduğunun da yaşayan bir örneği aslında... Bu evliliğin tek meyvesi Şahinkesen ailesinin başarıları değildir elbette... Ayrıca herhalde Şahinkesen ailesinin en değerli varlıkları olan Tufan-Hatice ve Tuba adlı üç çocuk da  Şahinkesen'lerin başarı tablosunda en önemli yere sahiptir... Öte yandan kendisi siyaset alanında hizmetlerini sürdüren Kaşif Şahinkesen'in muhterem eşi Nilgün Şahinkesen de Kocaeli AK Parti il kadın kollarında yönetici olarak görev yapmakta ve il ve AK Parti'nin il genelinde yaptığı faaliyetlerine aktif olarak katılmakta...


DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY MİLLETE HİZMET SEVDASI


Bundan tam 40 yıl önce yaşadıkları köylerinden babasının dükkanına yürüyerek giden 4 yaşındaki berber çırağı, şimdi 4 radyo ve bölgede en çok satan Marmara Gazetesi'nin sahibi ve 5 farklı alanda milyonlarca TL'lik cirolarıyla parmak ısırtan şirketlerin patronu olan Kaşif Şahinkesen'den başkası değildi. Yürüdüğü o yolda sadece 22 yıl gibi bir sürede bölgesel bir patron haline gelen Şahinkesen'in yüreğinde ise hiç değişmeyen en önemli şeylerden biri ise “millete hizmet sevdası” olmuştu... Şahinkesen geçmişe baktığında parlak bir tablo görüyor... Ancak onun gözü hala geleceğe bakıyor. Zira şehrine, bölgesine, ülkesine ve nihayetinde vatanına hizmet etmek adına içinde bulunan aşkın hiç sönmediğini hissettiğini her fırsatta dile getiriyor...