Kocaeli Dersimliler Derneği’nin 8. olağan kongresi dün gerçekleşti. Yenikent Tanyıldız Düğün Salonu'nda yapılan kongreye; Avrupa Birliği eski Bakanı ve HDP eski milletvekili Ali Haydar Konca, Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ahmet Balkız, DEDEF Kurucu Başkanı Ali Rıza Demir, CHP Körfez İlçe Yöneticisi Afife Karatekin, CHP Yenikent Mahalle Temsilcisi Elvan Sarı ve Halkevleri Kocaeli Şube Başkanı Yaşar Seğmen ile çok sayıda Dersimli katıldı.

 
YAŞAMINI YİTİRENLER UNUTULMADI
Kongrenin yapıldığı salona 'Seyid Rıza ve Arkadaşları Ölümsüzdür' , 'Kadına Şiddete Hayır', 'Munzuruma Dokunma', 'Dersim İsmi Geri Verilsin' yazılı dövizlerle Tahir Elçi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün fotoğraflarının olduğu 'Barış Elçisini ve Özgür Basın Savunucularını Unutmayacağız' yazılı pankartlar ve Ankara'da yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartlar asıldı. Dersimliler, 2014 yılında yaşamını yitiren Kocaeli Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adil Korucu ve Gezi Direnişi sırasında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Berkin Elvan ile Ali İsmail Korkmaz'ı da unutmadı. Kocaeli Dersimliler Derneği öğrencileri de unutmayarak 'öğrenciler geleceğimizdir, balık istifi değil insanca ulaşım' diyerek ulaşım sorununu da gündeme getirdi.
 
SON ANDA RAKİP ÇIKTI
Kongrenin divan başkanlığını eski bakan Ali Haydar Konca üstlenirken, Haydar Yıldız ve Eğitim-Sen üyesi Çağla Aslan divan kurulu üyeliğine seçildi. Divan heyetinin seçilmesinin ardından kongreye geçildi. Kongrede, mevcut başkan Ruhi Çelik yeniden aday oldu. Çelik’in karşısına son anda rakip çıktı. Dernek üyesi Hüseyin Mükan, Ruhi Çelik’in karşısına aday olduğunu açıkladı. Böylece kongre 2 adaylı gerçekleşti. Kongrede dernek üyeleri, Dersim isminin iade edilsin talebinde bulundu. Dersimli dedeler Veli Gündoğan ve İmam Polat, "Büyükşehir Belediyesi ve alt belediyelerde Dersimliler olarak temsil edilmiyoruz. Derince'de iki cemevi var, kimse sahip çıkmıyor. Alevi vatandaşlar kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Devlet destek vermiyor. Cemevleri desteklenmeli ve ibadethane statüsüne kavuşmalıdır" mesajı verdi.
 
EMPATİ KURMALIYIZ
Kongrede konuşan eski bakan ve milletvekili Ali Haydar Konca, "Dersimliler Derneği’nin bu kongresinin Dersimlilik ruhuna uygun olarak birlik ve dayanışma içerisinde geçmesini diliyorum. Yanıbaşımızda emperyalizmin cirit attığı ve yeniden, vekaleten savaşların yürütüldüğü bir Ortadoğu bataklığı var. Oradaki her gelişme bizi etkiliyor. 7 Haziran süreciyle Ortadoğu bataklığına girilmek istenmesi ülkemizi ne hallere getirdiğini görüyoruz. Biz bu ülkede özgür ve demokrat olarak yaşamak istiyorsak en azından empati kurulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
 
KORKUYLA YAŞIYORUZ
Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı ve yeni dönem adayı Ruhi Çelik ise şu ifadelere yer verdi: "Son 3 yıldır Kocaeli Dersimliler Derneği'nin demokrasi mücadelesinde yerini alması için yaptıklarımızı sizinle paylaşmak istiyoruz. Türkiye artık öyle bir yer oldu ki ne zaman nerede ensemize bir kurşun yiyeceğimiz yada gözaltına alınacağımız korkusuyla yaşıyoruz. Koçgiri'den Kobane'ye ve Dersim'den Ankara'ya bu böyle devam etti. Öyle yada böyle kendi ülkemizin sorunlarıyla başa çıkmalıyız. Biz potansiyel olarak muhalif olmak durumunda kaldık. Öyle acılar, öyle hüzünler yaşanıyor ki göz yummak mümkün değil.
 
ÖZÜR DİLENSİN
Dersimin en renkli kişilerinden Kamer Genç vefat etti. Başsağlığı diliyorum. Bugün Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü. Susmayacağız ve unutmayacağız. Kaleminden başka hiçbir şeyi olmayan aydınların katledilmesini kabul etmiyoruz. 9 yıl önce Hırant'a sıkılan kurşun barışa, sevgiye ve kardeşliğe sıkıldı. Bu kentte hala acılarımızı siyaset malzemesi yapan siyasiler olduğunu görüyoruz. İstediğimiz çok fazla bir şey yok. 1938'de soykırıma uğrayan Dersim'den resmi özür dilenmesini, Dersim isminin geri verilmesini, 70 bin insanın katledildiği katliamların bir daha tekrarlanmamasını, Seyidler’imizin mezar yerlerinin söylenmesini, Aleviliğin resmi din olarak kabul edilip Cemevleri’nin ibadethane olması istiyoruz. Biz devletin Alevi’si olmayacağız.” Konuşmaların ardından oy kullanma işlemine geçildi. 
 
HÜSEYİN MÜKAN'IN LİSTESİ
Nurettin Karabulgu, Haydar Bozyel, Hediye Yıldız, Aslı Kavas, Murat Gedik, Faik Baştaş, Yılmaz Kuzu ve Zülfü Yalçın.
 
RUHİ ÇELİK’İN LİSTESİ
Afife Karatekin, Aziz Laçin, Cafer Taşkın, Eren Atış, Caner Aktan, Kazım Gül, Kaya Gün, Ali Omurtağ.