Her yıl sayıları giderek daha da artan ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı kazaların önüne geçebilmek amacıyla, sayısız önlem alınıp, bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. 

ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Bu önlemler arasında özellikle kış aylarında sayılara daha da artan kazaların önüne geçilebilmesi için birçok ilde Kış ayları ile birlikte zorunlu kış lastiği uygulamasına gidildi. Kocaeli ise hava koşulları nedeniyle bu uygulamayı sadece ticari araçlara zorunlu kıldı.   Ancak son zamanlarda yaşanan kazalar sonrasında  bu uygulamanın hususi araç şoförlerine de zorunlu  hale getirilmesine karar verildi.

Konuyla ilgili olarak Kocaeli Valiliği yazılı bir basın açıklaması göndererek kamuoyunu bilgilendirdi.  Açıklamada şu ifadeler kullanıldı. “Kış mevsimi ile birlikte kar yağışlarının olması, yol yüzeyinin kayganlaşması, gizli buzlanma, kış lastiği kullanılmaması, şoförlerin özellikle sabah 04.00-06.00 saatleri arasında yorgunluğa bağlı olarak reflekslerinin ve dikkatlerinin dağılması gibi nedenlerle ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazaları meydana gelmekte ve aynı zamanda trafik sıkışıklığı ile zaman zaman karayolunun trafiğe kapandığı görülmektedir.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASINA GEÇİLMİŞTİR

Yol kullanıcılarının soğuk hava şartlarında karlı ve buzlu yollarda güvenli bir ortamda seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla lastik kaynaklı kazaların önlenmesi için üretilmiş olan  (+7) derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan Kış Lastiği kullanımı uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama hem ticari ve hem de hususi araçları kapsamaktadır”

Valiliğin yazılı açıklamasının devamında  “Yapılan kontrollerde mevzuat hükümlerine uygun olmayan lastikler ile seyreden araç sürücülerine 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesinden (80) TL. İdari Para Cezası uygulanmakta ve eksiğini gidermek üzere (7) gün süre ile izin verilmektedir. Verilen sürenin sonundaki denetimlerde kış lastiği kullanmayan araçlar trafikten men edilerek, otoparka çekilerek, eksikliğin giderilmesi halinde trafiğe çıkışına izin verilmektedir. Mevsim koşullarına bağlı olarak araç lastiklerinden kaynaklanan trafik kazalarının önlenmesi, yol kullanıcılarının can ve mal güvenliğinin sağlanması için kış lastiği denetimleri arttırılarak devam etmektedir” denildi.