Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yorumlar devam ederken, 2024 yılının Mart ayında yapılacak yerel yönetimlerde siyasi partilerin seçimlere ittifaklı mı, ittifaksız mı gireceği de tartışılıyor. İYİ Parti, ittifak için büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterecekleri kişinin desteklenmesi koşulunu dayatacak. Gerekçe olarak da, “2019'da biz sizi destekledik, şimdi de siz bizi destekleyin” diyecek. Her ne kadar İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları CHP'li olsa da, bu belediyelerde İYİ Parti'nin önerdiği kişilerin üst yönetimlere getirildiği de bilinir. Açıkçası, başkanlar bu konuda CHP'li seçmen tarafından da eleştiriliyor. Ancak, başkanlar da ittifakın zarar görmemesi için son derece dikkatli davrandı, liderlere sorun taşımadı.


BİRAZ RAHAT BIRAKIN
Milletvekili seçiminde, AKP'nin oy oranı yüzde 42'den yüzde 35'lere indi. Sonuçta CHP'den fazla milletvekili çıkardı. CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy oranını yükseltti ancak seçimi kazanamadı. CHP'nin bir an önce kavgayı bırakıp yerel seçimlere hazırlanması, nerede ittifaklı, nerede ittifaksız girileceği üzerinde çalışmasının zamanıdır. AKP seçim çalışmalarını başlatırken, CHP iç sorunlarla, aday kavgalarıyla zaman geçirmemeli. 2019 seçimlerindeki gibi Kılıçdaroğlu yine önemli bir başarıya damga vurmalı. Bugün istifasını isteyenler, o zaman, “Yaşa varol Kemal Bey” derler. Bunun için CHP yönetiminin rahat bırakılması gerekiyor. Bugüne kadar seçimlerle ilgili söylenen söylendi. Şimdi bir yandan kurultay, bir yandan seçim hazırlığı zamanıdır.


İTTİFAKLI-İTTİFAKSIZ
ODTÜ'lü bir grubun tamamen gönüllülük esasına göre yürüttüğü çalışmalarda, CHP'nin ittifak yapmaması halinde İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Muğla ve Hatay Büyükşehir Belediye başkanlıklarını kaybedeceğine dikkat çekildi. Çalışmayı yürüten Mehmet Günal Ölçer, yerel seçim senaryolarını 14 Mayıs 2023 Milletvekili Seçimlerinde partilerin aldıkları oylar esas alınarak bazı Büyükşehir Belediyelerini ittifaklı ya da ittifaksız hangi parti ya da ittifakın kazanacağının belirlenmesi amacıyla yaptıklarını belirtti. Ölçer, sonuçları şöyle açıkladı:

– CHP İttifak yapmasa bile İzmir, Mersin, Muğla, Antalya belediye başkanlıklarını kazanır.

– CHP İttifak yapmazsa İstanbul, Ankara, Adana, Hatay ve Balıkesir Belediye Başkanlıklarını kaybeder.

– Muhalefet bloğu doğru ittifaklarla İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Muğla, Hatay, Balıkesir Belediye Başkanlıklarını kazanır.

– Bursa ve Kocaeli'de muhalefet bloğunun seçimi kazanma şansı yok.

Ölçer, “Beklentimiz, milletvekili seçiminde yapılan hatanın yerel seçimlerde tekrarlanmaması ve iktidar bloğuna karşı en geniş muhalefet İttifakının oluşturulmasıdır. Bu durumda analizi yapılan 11 büyükşehirden sadece Bursa ve Kocaeli'ni iktidar bloğu kazanırken, 9 büyükşehir muhalefet bloğu tarafından kazanılır” diyor.

– KOCAELİ: Partiler tek başlarına seçime girerlerse seçimi AKP kazanır. Muhalefet ve iktidar blok olarak seçime girerlerse seçimi iktidar bloğu kazanır. Muhalefet bloğunun seçimi kazanması için MHP ve YRP'nin AKP'yi desteklememesi gerekir.