Ülkelerindeki savaş nedeniyle Suriye’den göç eden, Kocaeli'de kayıtlı gözüken 6720 Suriyeli Kocaeli'de yaşamlarını sürdürebilmek için TC kimliği bekliyor.
 
İlimtepe’de oturan ve Kocaeli’de asgari ücretle özel bir sektörde işe yerleştirilen Suriyeli bir aile elektrik, su ve doğalgazını açtırmak için dün Kocaeli Valiliği Göç İdaresi Şube Müdürlüğüne müracaat etti.  Ancak valilikte Arapça bilen olmadığı için Suriyeli aileyi yönlendirmek güç oldu. Kocaeli Valiliği ilimizde yaşayan 6720 Suriyeli’ye şuan için TC kimliği yerine, geçici olarak tanıtım kartı veriyor. Bu kartlarla kamu kurum ve kuruluşların da işlem yapılıyor.  İlimizdeki kayıtlı olan 6720 Suriyeli’ye TC kimlik numaralı bir kart çıkartılacak mı, Türkiye vatandaşlığı da verilecek mi, o henüz bilinmiyor.
 
ÖNCE TANITIM KARTI
 
Kocaeli'de ki Suriyeli ailelerin TC kimlikleri ile ilgili işlemleriyle Emniyet Müdürlüğü Yarımca Polis Karakolu içerisindeki Yabancılar Şubesi Geri Gönderme Merkezi ilgileniyor.  Buraya müracaat eden Suriyeli vatandaşlar için önce kayıt alınıyor. Sonra da anne, baba isimleri, doğum yeri ve tarihleri ve pasaportları üzerinden işlem yapılarak tanıtım kartları veriliyor. Tanıtım kartlarını alan Suriyeli vatandaşlar da bu kartlar üzerimden kamu kurumların da iş ve işlemleri varsa yaptırabiliyorlar. Ancak, daha sağlıklı ve bazı işler için gerekli olan TC kimlik numaralarına sıra geldiğinde, sıkıntı yaşanıyor. Bu problemin aşılması için, daha üst seviyede bir düzenleme gerekiyor.