Kocaeli Kent Konseyi 10. Dönem 4. Yürütme Kurulu Toplantısı Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Erkoç’un katılımıyla gerçekleşti. Başkan Ali Korkmaz ve Genel Sekreter Sedat Köse’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Selman Yaray, Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, Tek-Gıda İş Sendikası Başkanı Ali Bostan, Sanayi Odası Meclis Üyesi Filiz Akkaş, Kocaeli Çölyak ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nesrin Atar, Ergaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Yağız, Kocaeli Müteaahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ulaş Erenkaya, Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kahraman Bulut, Kadın Meclisi Başkanı Rumeysa Şen, Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ve Bahadır Aligül katılım sağladı.


KAMUOYU OLUŞTURARAK ÇÖZEBİLİRİZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi’nin Ekim Ayı çalışmaları ile ilgili yönetim kurulu üyelerini bilgilendirdi. İlçe Kent Konseyleri ile birlikte Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a gerçekleştirdikleri ziyaretlerin çok verimli geçtiğini, Kocaeli için ortak akıl oluşturma fikrinin gerek Valimiz gerekse Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından takdirle karşılandığını söyleyen Başkan Korkmaz, kentle ilgili olan her şeyin ancak kamuoyu oluşturularak çözümlenebileceğini söyledi. Bu nedenle, Kocaeli’ndeki tüm dinamikler ile temas halinde olmaya çalıştıklarını, özellikle Kent Konseyi Yönetimi olarak, yerel yönetimden, sendikalara, odalardan derneklere kadar temsilcilerle birlikte olmanın çok büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekti ve herkese değerli katkılarından dolayı teşekkür etti.


GENÇLİK VAPURU
Başkan Korkmaz’ın ardından söz alan Rumeysa Şen, Kadın Meclisinin aylık faaliyetlerinden bahsederek, Kasım ayında planladıkları programlarla ilgili yönetim kurulu üyelerini bilgilendirdi. Gençlik Meclisi Başkanı Bahadır Aligül, gençlik meclisi bünyesinde sürdürdükleri çalışmalardan bahsetti ve Yönetim Kurulu Üyelerini 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenecek Gençlik Vapuru isimli etkinliğe davet etti. Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak ise Tek Engel Kaldı, Geleceğe Işık Ol isimli proje hazırlıkları kapsamında Kocaeli Üniversitesi’nin engelli erişimine uygun hale getirilmesi için çeşitli temaslarda bulunduklarını, Koü’nün Engelsiz Kampüs olarak nitelendirilebilmesi için, öğrencilerden, öğretim görevlilerine kadar herkesin çeşitli konularda bilgilendirileceğini söyledi ve bu konuda üyelerden destek istedi. Meclis Başkanlarına bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür eden Başkan Korkmaz, kentimizdeki göçmenlerin durumu ile ilgili bilgi karmaşası olduğunu ve doğru kaynaktan doğru bilgi almak üzere, İl Göç İdaresi Müdürü Sayın Mehmet Erkoç’u toplantıya davet ettiklerini söyleyerek, sunumunu gerçekleştirmek üzere sözü Mehmet Erkoç’a bıraktı.

 

İl Göç İdaresi’nin çalışmaları hakkında bir sunum yapan Mehmet Erkoç, göç alanına ilişkin ulusal düzeyde uygulanan politika ve stratejilerin uygulanması, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması, yabancıların Türkiye'ye giriş ve Türkiye'de kalışları, Türkiye'den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili geniş bir çalışma alanına sahip olduklarını belirtti. İl Göç İdaresi’nin sadece Suriye’den ya da Afganistan’dan ülkemize gelen yabancılarla değil, bilakis sanayi bölgesi olmamız nedeniyle, fabrikalarda çalışmak üzere görevlendirilen, eğitim almak, sağlık sorunları nedeniyle tedavi olmak üzere ülkemizde bulunan, çeşitli alanlarda çalışmak üzere ülkemizde bulunan yabancılar gibi farklı gruplarla ilgilendiğini ve barınma, güvenlik gibi konularda İl Göç İdaresinin koordinesinde ilgili kurumlarla çalışıldığını belirtti.


SURİYELİLER KONTROL ALTINDA

Özellikle sosyal medya yoluyla yayılan ve doğruyu yansıtmayan haberlerin, toplumda konuyla ilgili ciddi ve yıkılmaz önyargıların oluşmasına yo açtığını ve yabancı düşmanlığını arttırdığını vurgulayan Erkoç, bu yönde herkesi bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Kocaeli genelinde 55 bin 946 Suriyeli geçici koruma sahibi yabancı olduğunu söyleyen Erkoç, sayıların ve Suriyelilerin kontrol altında olduğu ilimizin geçici koruma kimliği başvurusuna kapalı olduğunu belirtti. Erkoç ayrıca kolluk kuvvetleri ile 7/24 esasına göre çalışan müdürlüğümüzün 350 kişi kapasiteli geri gönderme merkezinde, kentimize yasa dışı yollarla giren yabancılar sınır dışı ve idari gözetim kararı alınarak sınır dışı edilmek üzerek tutulduğunu ve göçmenlerin toplumsal uyum, eğitim, barınma, güvenlik gibi konularda İl Göç İdaresinin himayesinde olduklarını iletti. Sunumun ardından Yönetim Kurulu Üyelerinin sorularını cevaplayan Mehmet Erkoç, Başkan Korkmaz ve Genel Sekreter Köse’ye teşekkür ederek, Kocaeli Kent Konseyi tarafından bu konuda yapılacak toplum bilinçlendirme çalışmalarına her zaman destek olabileceklerini söyledi.