Kocaeli Demokrasi Girişimi tarafından düzenlenen “Kocaeli’nde Sanayinin, Gıda, Hava ve Su Kirliliği Ekseninde Kanser Gerçeği” konulu paneli KYÖD Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan’ın üstlendiği panelin konuşmacıları ise Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık oldu.

Panelde konuşan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, “Bu kent benim olgunlaştığım bir kent. Ben bu kentte yaşadığım acılarla ve sevinçlerle olgunlaştım. Döneceğimiz tek bir yer var oda üniversitedir. Bu kentin bitmeyen hikayesi Dilovası’dır. Karayolu ile giden herkesin tanık olduğu bir hikaye. Kocaeli 60 yıllar itibariyle sanayi havzası olarak görülmeye başlamıştır. Kandıra hariç 11 ilçe sanayi işgali halinde. Dünya’da 2016 itibariyle 7,5 milyar insan var ve 2016 yılında yaklaşık 9 milyon kişi ise kanser nedeniyle yaşamını kaybetmiş. Kanser olmamızın yüzde 90 nedeni çevre nedenleri olarak karşımıza çıkıyor Akciğer kanser nedeniyle ölenlerin akrabalarının yerel yönetimlere tazminat davaları açmaları gerekir. Belki alacakları para cezaları biraz canlarını yakarda havayı kirletmekten vazgeçerler. Hava kirliliği noktasında Kocaeli genelinde yıllardır yaşananlar, içinde bulunan durum- hava kirliliğinin öncelikli müdahale edilmesi gerek, bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum insana ve doğaya rağmen ekonominin ve sanayinin nelere mal olabileceğinin bir göstergesi olarak kabul edilmeli, konu-sorun ve çözüm yolları sözü edilen bu değerlendirme kapsamında ele alınmalıdır. Sanayiden kaynaklanan doğa ve sağlık tahribatı-kirlilik sorununu; fabrikaları kapatmadan, makineleri kırmadan; kökünden çözmek de mümkündür. Bunun için insanların-toplum gereksinimi kadar üretimin yanı sıra öncelikle hammaddelerin ve enerji kaynaklarının doğaya ve insana daha az zararlı olanlarla değiştirilmesi, teknolojinin modernize edilip atık hacmi düşük üretim süreçlerinin devreye sokulması ve bunlara karşın ortaya çıkan atıkların zararsız hale getirilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.