İzmit Körfezi’nde 2007 yılından bu yana 2 bin ton LPG yüküyle serseri mayın gibi duran, zaman zaman ipini kopararak oradan oraya savrulup büyük tehlike yaratan deniz tankeri, Kocaeli Valiliği tarafından bir firmaya satıldı.

SAVRULUP DURUYORDU

Panama bayraklı Chernomores (Quann) isimle gemide 19 Nisan 2007 tarihinde İzmit Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede beyan fazlası olduğu gerekçesiyle işlem yapılmış, gemi bağlanmıştı. Tüpraş açıklarında demirli olan, zaman zaman vanaları paslandığı için gaz sızdıran, zaman zaman da çıkan fırtınalarda demir tarayıp sahillere doğru sürüklenen gemi, İzmit Körfezi’ndeki canlı bombaydı ve hukuki süreç nedeniyle hiçbir şey yapılamıyordu.

ARGAZ FİRMASI ALDI

Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından Kocaeli İl Özel İdaresi, tahliye ihalesi açtı. İhaleye davet edilen firmalardan Argaz firmasının teklifi uygun bulundu. Firmanın (0 ile 250 ton ürün olması halinde 600 TL / kg - 250 ton ile 500 ton arasında ürün olması halinde 650 TL/ kg - 500 ile 750 ton arası ürün olması halinde 750 TL / kg - 750 ton ve üstü ürün olması halinde 800 TL / kg) teklifi kabul edildi.

MARMARA EREĞLİSİ’NE GÖTÜRÜLECEK

İhaleyi alan Argaz firması, geminin hareketinden tasfiye sonuna kadar gerekli her türlü güvenlik tedbirlerini almaktan sorumlu olacak, genel giderler ve her türlü vergiler firma tarafından ödenecek. Yüklenici firma, gemiyi demirli olduğu yerden alarak, Marmara Ereğlisi’nde kendisine ait liman tesislerine nakledecek. Boşaltma ve miktar tespiti İl Özel İdaresi, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Kocaeli Liman Başkanlığı elemanlarının gözetiminde yapılacak.

7 YIL BEKLEDİ

Ukrayna’dan yüklediği LPG’yi İzmit’e getiren, ancak beyan fazlası ürün olduğu gerekçesiyle Gümrük Muhafaza Müdürlüğünün el koyduğu Panama bayraklı Chernomores adlı deniz tankeri, 7 yıldan bu yana İzmit Körfezi’nde serseri mayın gibi sürükleniyordu. Vanaları paslandığı için zaman zaman gaz kaçıran, çıkan fırtınalarda oradan oraya savrulan canlı bombadan nihayet kurtuluyoruz. LPG yüklü tanker, İzmit Körfezi’nden alınarak Marmara Ereğlisi’ne götürülecek.