Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği (KİSA) tarafından düzenlenen ülke tanıtım günleri kaldığı yerden devam ediyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Kazakistan, Cibuti, Komor Adaları, Özbekistan ve Arnavutluk günleri düzenlenirken bu yılın ilk ülke tanıtım günü Somali oldu.

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Abdullah Dahir ve Muhammet Dalinle tarafından yapılan sunum Kocaeli Fuarı içerisindeki Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ülkeleri hakkında sunum yapan öğrenciler, batılı ülkelerin Somali’yi kimyasal çöplük olarak kullandıklarını vurguladı.

Kocaeli Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrencilerin katılığı programda konuşan KİSA Başkanı Mehmet Baydemir, ülke tanıtım günlerinin bu yıl da devam edeceğini söyledi. Vize sınavlarında öğrencilere başarılar dileyen Baydemir, vizelerin ardından ülke tanıtım günlerine Karadağ ile devam edeceklerini belirtti.

Ülkeleri hakkında sunum yapan Abdullah Dahir ve Muhammet Dalinle, ülkelerinin stratejik bir konumda olmasına rağmen istikrarın sağlanamaması sebebiyle büyüme sağlanamadığını belirtti. İstikrar sağlanamamasının en büyük sebebi olarak batılı ülkeleri gösteren KOÜ’lü öğrenciler, “Somali batılı ülkelerin çöplüğü olarak kullanılıyor. Batının kimyasal ve endüstriyel atıkları Somali sahillerine bırakılıyor. Oysa bizim en büyük geçim kaynağımız balıkçılık. Ancak bu atıklarla balıklarımız ölüyor. Somali’de korsanların oluşmasının sebebi de bu duruma tepki” dediler. Sunumun ardından Somalili öğrenciler farklı ülkelerden gelen öğrencilerin ülkeleri hakkında sordukları sorulara cevap verdiler.