İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, Dilovası'nın doğasını yok eden taş ocaklarından dolayı hafriyat araçlarının yarattığı tehlikeleri Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. 

Milletvekili Lütfü Türkkan, konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması için soru önergesi verdi

Türkkan’ın önergesi ve soruları şu şekilde:

Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ne bağlı Çerkeşli Mahallesi Bölgesi'ndeki taş ocakları nedeniyle bölgede hafriyat kamyonu trafiği oldukça yoğundur. Araçlar genellikle taşıdıkları malzemeler nedeniyle geçtikleri güzergahlarda yoğun kirliliğe yol açmakta, bu da mahalleli için ciddi sıkıntı oluşturmaktadır.

Sokak ve yollardaki söz konusu durum nedeniyle meralarda hayvancılık yapan vatandaşlar da büyük sıkıntı yaşamaktadır. Mahalle sakinleri, mahalleleri içerisinden geçen bazı kamyonlar nedeniyle aynı zamanda can güvenliği endişesi yaşadıklarını da ifade etmektedir.


Bu bilgiler çerçevesinde;


1-Dilovası Çerkeşli Mahallesi'ndeki taş ocaklarının ve hafriyat kamyonlarının meydana getirdiği kirlilik ile ilgili olarak hangi önlemler alınmıştır? Alınmış birtakım önlemler varsa buna rağmen mahallelinin yakındığı kirlilik nereden kaynaklanmaktadır?


2-Hafriyat kamyonlarının taş ocakları çıkışı sonrası neden olduğu kirliliğin önüne geçilmesi için yeni birtakım düzenlemeler getirilmesi ve yeni tedbirler alınması düşünülmekte midir, bu tedbirler neler olacaktır?


3-Çerkeşli güzergahını kullanan hafriyat kamyonları için farklı güzergahlar belirlenmesi düşünülmekte midir?


4-Çerkeşli içerisinden geçen hafriyat kamyonları için herhangi bir denetim uygulanmakta mıdır, sürücülerin kurallara uyması yönünde hangi denetimler gerçekleştirilmektedir?


5-EDS ile denetim bulunmakta mıdır, bu sistem devrede midir, hafriyat kamyonlarının hız sınırı kurallarına uymaları için alınan tedbirler nelerdir?

Dilovası Çerkeşli adı nereden geliyor? Çerkeşli'nin neyi meşhur? 

Çerkeşli: Hereke tipi halı dokumacılığı ilerlemiştir. Köyün üç tarafı pek yüksek olmayan dağlarla çevrilidir. Çavuş üzümü ünlüdür. Hayvan ağılları ile modern tavuk çiftliği vardır. Köyün amatör spor kulübü ve Avcılık ve Atıcılık kulübü vardır. Adını Bizans ordusu ile çarpışan Türk ordusunun Çerkez bölüğünden aldığı bilinmektedir. Köy konağı mevcuttur.