Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 13 Ocak 2023 tarihindeki olağanüstü toplantısında kabul edilen Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği, 1 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte yer alan maddelerin büyük bölümü 1 Nisan 2023 tarihinde (yarın) yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe başından beri tepki gösteren İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, yazılı bir açıklamayla yerel basının seçim öncesi susturulmaya çalıştığını ifade etti.

“YARIN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”

Türkkan yarın yürürlüğe girecek olan yasayla ilgili, “Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun 13 Ocak 2023 tarihindeki olağanüstü toplantısında kabul edilen Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanmış, yönetmelikte yer alan maddelerin büyük bölümü 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.” şeklinde konuştu.

“ADETA İLAN VERMEME YASAĞI”

Yasanın haber sitelerine ilan vermeme yasağı getirdiğine dikkat çeken Türkkan, “Yeni yönetmelikteki şartları yerine getiremeyen, zaten genelde sadece özel günlerde, başta belediyeler olmak üzere az sayıdaki kurum ve kuruluşlardan reklam alabilen internet gazetelerine, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren resmi reklamları Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlaması zorunluluğu, yani adeta ilan vermeme yasağı getirilmiştir.” dedi.

“HİÇ GELİRİ OLMADIĞI HALDE”

Haber sitesi sahiplerinin yaşadığı zorluklara değinen Türkkan, “İnternet haber sitelerine; asgari haber sayısı, tekil ziyaretçi sayısı ve görüntülenme sayısı gibi kriterler getirilmesi, belli bir sayıda istihdam sağlanması istenen gazetelerin resmi reklam yayınlama hakkı kazanabilmeleri için günlerce beklemelerinin istenmesi, devlete kayıtlı olduğu ve vergi mükellefi olduğu halde, sadece işini yapmaya çalışan gazetecilerin, söz konusu yönetmelik ile adeta para kazanmadan istihdam sağlamaya mecbur bırakılması, hiç geliri olmadığı halde gazetecilik yapmaya çalışanların istihdam sağlamasının beklenmesi, “Kapınıza kilit vurun gidin.” demekten başka bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.

“ADALETSİZLİKLERLE DOLU YÖNETMELİK”

Yerel gazetelerin zor şartlar altında çalıştığına değinen Türkkan, “Oldukça ağır şartlar getiren yönetmeliğin adaletsizliklerle dolu olduğu, bugüne kadar zorlukla ayakta kalmaya çalışan yerel gazeteleri ve internet sitelerini neredeyse tamamen bitirmek için hazırlandığı apaçık ortadadır. “ dedi.

“YEREL BASIN SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

İktidarın bir başka hedefinin de seçime kısa bir süre kala yasayı hayata geçirmek olduğunu söyleyen Türkkan, “Yerel habercilik yapmaya çalışan basın emekçilerine adeta kaleminizi kırın, objektiflerinizi kapalı tutun, işinizi yapmayın denilmiş, yerel basın susturulmaya çalışılmıştır. Bu düzenlemenin seçime kısa bir süre kala uygulamaya geçirilmesi de yerel basının artık tamamen iktidarın sesi yapılmaya çalışılmasının kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.

“OLUMSUZLUKLARIN GİDERİLMESİ ŞARTTIR”

Yasadaki olumsuzlukların giderilmesi gerektiğini ifade eden Türkkan sözlerini, “Basın susarsa Türkiye susar. Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Söz konusu olumsuzluklar dikkate alınarak, özellikle yerel basının temsilcileri, internet sitesi yöneticileri ve basın meslek kuruluşları ile en kısa zamanda bir araya gelinmesi, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin yeniden ele alınıp tekrar düzenlenmesi ve dikkat çekilen olumsuzlukların giderilmesi şarttır.” şeklinde tamamladı.