TBMM Genel kurulunda 2023 yılı Karayolları bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman "Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

Konuşması sıksık alkışlar ile kesilen Milletvekili Yaman “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2023 yılı Karayolları bütçesi üzerine AK Parti grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle sizleri, aziz milletimizi, Bakanlarımızı, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışanlarını saygıyla selamlıyorum” dedi.

Yaman "Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." sözleriyle devam ettiği konuşmada;

“TÜRKİYE’DE HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”

Türkiye siyasi hayatına damga vuran AK Parti olarak yola çıkarken "Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." diyerek her alanda ama her alanda değişim ve dönüşümü önceleyerek yirmi yılı geride bırakmış bulunmaktayız. Görüştüğümüz bu bütçe, 2023 yılı bütçesi bu yirmi yılda ortaya konan performans, proje, yatırım göstergeleriyle Türkiye Yüzyılı'nın başlangıç bütçesi olmasıyla da ayrı bir önem arz etmektedir. Karayollarının "güvenli, zamanında ulaştıran, çevreye duyarlı, konforlu yollar" vizyonu AK Parti hükûmetleri olarak ortaya konan çalışmalarla bire bir örtüşen bir durumdur. Ülkemizin hangi yönüne bakarsanız, hangi köşesine bakarsanız bakın, hükûmetlerimizin sizi cezbedecek bir anıt eseriyle karşılaşacaksınız. Şahit olduğumuz bu yapılan yatırımların güzelliği yanında, geleceğe yönelik kalıcı adımlar olduğunu da özellikle ifade etmeliyim.
Burada, yapılan işleri saymaya kalkarsak altından kalkamayız ama en azından Karayollarının dikkat çeken projelerinin bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum. "Yol medeniyettir ve yol geleceğe yürümektir." diyerek ülkemizin doğudan batıya, kuzeyden güneye her noktasını ulaşılır hâle getirdik. Bugün itibarıyla Karayolları Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğunda 3.650 kilometre otoyol, 31 bin kilometre devlet yolu, 35 bin kilometre il yolu olmak üzere 70 bin kilometre yol ağı bulunmaktadır. 2002'de iktidara geldiğimizde 6 bin kilometrelik bölünmüş yol ağını hükûmetlerimiz döneminde 29 bin kilometreye, otoyol ağımızı 1.700 kilometreden 3.650 kilometreye ve yine yetmiş sekiz yılda köprü ve viyadük uzunluğunu 310 kilometreden 750 kilometreye çıkardık.

“YILDA 50 km TÜNEL YAPAN BİR TÜRKİYE VAR”

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Dünyanın orta açıklığı en geniş köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü ve yine körfez geçişini bir buçuk saatten altı dakikaya düşüren Osmangazi Köprüsü ve İzmir Otoyolu'nu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nu ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda bulunan 10 kilometre uzunluğundaki Kocaeli tünellerini, Kozlu Viyadüğü'nü ve köprülerini, Nissibi Köprüsü'nü, Ağın Köprüsü'nü, Botan Çayı Beğendik Köprüsü'nü, Bornova Viyadüğü'nü, Filyos Köprüsü'nü Dilovası'nda bulunan Kuzey Marmara, Kuzey Organize Sanayi Bölgesi Bağlantı Viyadüğü'nü ve bunun gibi onlarca sanat yapılarını, yetmiş sekiz yılda 50 kilometre kara yolu tünel uzunluğunu 700 kilometreye ve bugün Allah'a hamdolsun yılda 50 kilometre tünel yapan bir Türkiye var. Kara yolları tünel sayımızı 83'ten 471'e çıkararak ulaşımı insanımız için güzelleştirmeye gayret ettik. Birçok hükûmetlerin yapamadığı, patates deposuna dönüştürülmesi bile düşünülen Bolu Tüneli'ni çok kısa sürede tamamlayarak milletimizin hizmetine sunmak da bize nasip oldu. Denizlerin altında kıtaları 2 kez birleştirdik; göz kamaştıran Avrasya Tüneli ile yine, gıptayla bakılan Marmaray Tüneli sayesinde Anadolu ile Avrupa'yı raylı sistemlerle denizin altında birleştirdik. Yine, 15 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli'ni, Cudi Dağı Tünelleri'ni, Assos ve Troya Tünelleri'ni, Osmangazi Tüneli'ni, Cankurtaran Tüneli'ni, Değirmenağzı 1 ve 2 Tünelleri gibi onlarca önemli sanat yapılarını ülkemize kazandırdık.
Özellikle son yıllarda, yap-işlet-devret modeliyle İzmir-İstanbul Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Malkara-Çanakkale Otoyolu gibi önemli yatırımlarla kara yolculuğunun konforunu ve standartlarını yükselttik. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun da kalan kesimini de tamamladığımızda Marmara Bölgemizi otoyollarla çevreleyerek sarmış olacağız.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hiç kimsenin endişesi olmasın. 21 bütçe yapma başarısını bu milletimizle el ele vererek milletimizin gönlünde kalmayı başaran, ülkeyi bugünlere taşıyan AK Parti yine, milletimizin sağduyu ve ferasetiyle yoluna devam edecektir; medeniyetimizin önümüze koyduğu güzellikleri yarınlara taşıma adına mücadelesine devam edecektir. Hizmet ve eser siyasetinin sembolü olmak, ısmarlamayla, lafla geçiştirilecek bir durum olmayıp aşkla, şevkle, heves ve ideallerle elde edilecek bir sonuçtur.

İşte bu başarı, AK Parti'yle ortaya konulan bu bakışın, yaklaşımın ve duruşun adıdır ve bu devam edecektir. Bugün sadece içeride ortaya konulan güzelliklerin dışında, dünya denge politikasında aranan ülke olmak da işte bu medeniyet anlayışının üzerimize yüklediği sorumluluğun hayata geçirilmesinin adıdır. Pandemi sürecindeki, Rusya-Ukrayna savaşındaki dünyanın takdir ettiği duruşumuz ve tahıl krizinin çözümündeki ülke rolümüz bunun en yakın örneğidir. İnanıyorum ki yarınların Türkiye'si, bugünlerin Türkiye'sinden daha güzel olacak. Bu güzellikler dünyanın güzelliğine de büyük katkı sağlayacak ve yeni yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacak.

Bu duygu ve düşünceyle 2023 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını diler, Genel Kurulu ve ekranları başında bizi izlemekte olan aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum” dedi