Milli yas tatil mi, resmi tatil mi? Milli yas ilan edilince ne olur? Türkiye'de milli yas mı ilan edildi mi, kaç gün ve ne zaman olacak?

Türkiye'de 3 gün milli yas mı ilan edildi? sorusunun cevabı merak konusu. e İsrail el-Ehli Babtist Hastanesini vurdu. Saldırıda 500 kişi hayatını kaybetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, milli yas hakkında açıklama yaptı. Peki milli yas edilince ne olur? Milli yaz nedir?

TÜRKİYEDE MİLLİ YAS MI İLAN EDİLDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "Şimdi biliyorsunuz, yaşadığımız çok elim olaylardan sonra milli yas ilan edebiliyoruz. Bugün gün içerisinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 3 günlük bir milli yas ilan edilecek. Genel Kurul'daki bütün siyasi partilerin de bundan memnuniyet duyacağına eminim. Bu, bizim özellikle TBMM olarak ve başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütün unsurlarıyla beraber bu konuyu hangi seviyede algıladığımızın görülmesi açısından önemlidir diye düşünüyorum. Sanıyorum Genel Kurul devam ederken bugün içinde nihayetlenmiş olur. Cumhurbaşkanlığı kararnamesini de burada paylaşırız. 3 günlük milli yasın bu konunun idraki açısından Türkiye'nin bir örneklik teşkil edeceğine de inanıyorum" dedi.

MİLLİ YAS NEDİR, MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

Bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, yıl dönümü nedeniyle ilan edilen güne milli ya da ulusal yas denir.

Milli yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilir. Ülkemizde sadece TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez.

Ayrıca doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de milli yas ilan edilebilir.

Türk Bayrağı Kanunu'nun uygulanışını düzenleyen Türk Bayrağı Tüzüğü'nde ise sürekli bayrak çekilecek resmi daire ve kuruluşlar "TBMM, Anıtkabir, Polis, jandarma, hudut, gümrük, muhafaza karakolları ile hudut kapıları" olarak belirleniyor.