Körfez ilçesinde Yukarı Hereke’nin 3 kilometre üzerinde yapılması planlanan çöp fabrikası ve geri kazanım ünitesi, Hereke halkını ayaklandırdı. Yukarı Hereke Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen yürüyüşe, yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Yukarı Hereke ve Hereke merkezindeki vatandaşların destek verdiği eylemde, çöp fabrikası ile cüruf dökülmesine dur denilmesi istendi.
 
4 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER
Dernek tarafından düzenlenen yürüyüş Körfez ilçesi Hereke Merkez’de, meydandan başlayarak Atatürk Caddesi ve ardından Sahil Caddesi’nde devam etti. Yürüyüşe, yaklaşık 2 bin kişi katılırken, MHP, CHP ve SP’den de meclis üyeleri, yöneticiler ve milletvekili aday adayları destek verdi. Sloganlar atarak, çöp fabrikası ve cürufları istemediklerini söyleyen kalabalık, yaklaşık 4 kilometre yürüdükten sonra yeniden meydanda toplandı. Yürüyüş sırasında polis geniş güvenlik önlemleri aldı.
 
HAVAMIZI KAYBEDERİZ
Yürüyüşün bitiminde basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Emrah Öztürk, “Cürufla mücadele ederken, bir de çöp fabrikası çıkarttılar. Bıçak kemiğe dayandı ve eylem yapma kararı aldık. Dayatmalara karşı yaptığımız bu yürüyüş küçük ama güçlü bir adımdır. Herekeli, havasına, denizine ve sahiline sahip çıkmalıdır. Alsın çöp fabrikasını insan yaşamı olmayan uzak köşelere yapsınlar. Çöp fabrikası ve cüruf dökümü durmadıkça, biz de durmayacağız. Bu bizim son şansımız. Çöp fabrikası yapılırsa havamızı kaybederiz, biz artık kaybetmek istemiyoruz’’ dedi.
 
200 BİN TON CÜRUF…
Açıklama sırasında konuşan Çevre Mühendisi Erdal Kartal, çöp fabrikasının zararlarını anlatarak, “2007’de Dilovası’na bir benzerini kurdular. 7 yılda alan doldu ve insanlar temiz hava soluyamaz hale geldi, bulaşıcı hastalıklar başladı, yer altı ve yer üstü suları kirlendi. Yukarı Hereke’de de sizi etkilemez denilen çöp fabrikası aynı zararları verecektir. 200 bin ton cüruf işlenecek, çıkan toz ciğerlerimize dolacak. Tesislerin yapımı iptal edilmeli, cürufların dökülmesi de durdurulmalıdır” dedi.
 
CUMHURBAŞKANI’NA GİDECEKLER
Yapılan basın açıklamasından sonra kalabalık, olay çıkmadan dağıldı. Yetkililerin gereken çalışmayı yapmaması halinde halkın sesini duyurmaya devam edeceği, hatta Cumhurbaşkanı’na dahi gidileceği söylendi.