Gençleri dolarla para kazanma vaadiyle dijital seks işçisine dönüştüren OnlyFans platformu 1 milyar doların üzerinde gelir açıkladı. Şirketin kurucusu Leonid Radvinsky ise 338 milyon dolar temettü geliri alıyor

Dünyanın en tartışmalı sosyal medya platformlarından biri olan OnlyFans’in Kurucusu Leonid Radvinsky 338 milyon dolarlık temettü geliri elde etti. Platformun elde ettiği başarının neredeyse tamamı seks işçilerinin ücretli paylaşımlarına bağlı. Üstelik bu şirkete yöneltilen eleştirilerin sadece bir kısmı.

İngiltere’de ticaret siciline kayıtlı olan çatı kuruluş Fenix International’ın Companies House’a yaptığı bildirimde platform aracılığıyla yapılan ödemelerin 2022 yılında 5,6 milyar dolara yükseldiği görülüyor. Bu rakam 2021 yılında ise 4,8 milyar dolardı.

Financial Times’ın haberine göre Fenix Internatioal, Kasım 2022’de sona eren mali sonuçlarında gelirlerini yüzde 17 artırarak 1 milyar doların üzerine çıkardığını açıkladı. Rapora göre vergi öncesi kârlar 432 milyon dolardan 525 milyon dolara yükseldi. 338 milyon dolarsa temettü yoluyla Radvinsky’ye gitti.

Ancak şirketin yöneticilerinin bu milyon dolarlık gelirleri nasıl elde ettiği konusu ise tartışmaların merkezinde yer alıyor. Zira şirket gelirlerinin yarısından fazlasını bahşiş, isteğe bağlı ücretli içerik ve özel mesajlaşma gibi abonelik dışı hizmetlerden elde ediyor.

41havadis.com’un derlediği bilgilere göre OnlyFans kullanıcıların ürettikleri cinsel içerikler üzerinden para kazanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak dolar üzerinden kolay para kazanma hayalli gençlerin erken yaşlarda seks işçisine dönüşmesi riskini de beraberinde getiriyor.

Şirketin Company House raporuna göre “içerik üreticisi” hesapların toplam sayısı yüzde 47’lik bir artışla 3,1 milyona yükseldi. Bu içeriklere para vermesi muhtemel kullanıcıların sayısı ise beşte birden fazla artarak 238,8 milyona ulaştı. OnlyFans platform içerisinde harcanan paranın beşte birini ise cebine atıyor.

Onlyfans enflasyon krizinden nasıl etkilenmedi?

Kovid-19 pandemisinin başlangıcıyla birlikte birçok sosyal medya platformu altın günlerini yaşamıştı. Ancak hayatın normale dönmesiyle pandeminin kazananları yüksek kârlarını sürdürebilmek konusunda sorun yaşamıştı.

OnlyFans pandemi sonrasında yüksek enflasyon döneminden çok fazla etkilenmedi. Bunun en önemli sebebi ise dünyanın dört bir yanından daha fazla sosyal medya kullanıcısının kolay para kazanma uğruna OnlyFans tuzağına girmesiydi.

Artan enflasyon ve doların yükselişi özellikle gelişmekte olan ülkelerde hayat standartları düşen gençleri ek gelir arayışına itti. Dünyanın her yerinden internet vasıtasıyla üye olunabilen platform Türkiye’de ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayetler sonucu engellenmişti. Ancak kullanıcılar yine de çeşitli alternatif yöntemlerle platformda profil oluşturabiliyor.

Platforma erişimin kolay olması ve yüksek enflasyon nedeniyle hayat standartlarının düşmesi OnlyFans’i özellikle erken gençlik yıllarındaki bireyler için kusursuz bir tuzak haline getiriyor. Akıllı telefonları üzerinden oluşturdukları cinsel içerikleri ücretli platforma yükleyen bireyler erken yaşlarda seks işçisine dönüşebiliyor.

Platformun CEO’su Keily Blair ise bu durumdan pek rahatsız gözükmüyor. FT haberine göre CEO açıklamasında bilançolarının ‘başarısına’ dikkat çekerek, “Bu sonuçlar, OnlyFans'ın içerik üretici para kazanma platformu olarak pazar lideri konumunu güçlendiriyor ve OnlyFans'in içerik üretici ekonomisi üzerindeki etkisini yansıtıyor” açıklamasında bulundu.

Blair kullanıcı ve içerik üreticilerinin reşit olduğuna işaret ederek, "Tüm türlerde 18 yaşın üzerindeki içerik oluşturucuların içeriklerinden para kazanmalarına, kendi telif haklarına sahip olmalarına ve yaratıcılıklarını hayranlarıyla paylaşmaları için etkili ve güvenli bir ortam sağlamaya kararlıyız” ifadelerine yer verdi.

OnlyFans nedir?

OnlyFans, merkezi Londra'da bulunan bir içerik abonelik iş modeli hizmetidir. İçerik yaratıcıları, kendilerine üye olan kullanıcılardan (hayranlar) para kazanabilir. Hizmet, seks işçileri arasında popülerdir ve genellikle seks işçileri ile ilişkilendirilir

OnlyFans üyelik ücreti ne kadar?

Onlyfans ayılık abonelik ücreti 4.99 dolar ile 49.99 dolar arasında değişiyor.

OnlyFans Türkiyede var mı?

OnlyFans Türkiye'de kapatılacak mı merak ediliyordu. Konu hakkında büyük bir gelişme yaşandı. Onlyfans 7 Haziran 2023 Çarşamba günü Türkiye'de yasaklandı.

OnlyFans yaş sınırı var mı?

OnlyFans'ın politikasına göre, hesap açmak ve içerikleri görüntülemek isteyen kullanıcılar 18 yaşından büyük olmak zorunda.