Tarihi sevdiren adam olarak bilinen Talha Uğurluel ve Öteki Gündem Programı’nın programcısı Cansu Canan Özgen, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nın son gününde okurlarıyla bir araya geldi. Uğurluel ve Özgen, ilgiyle izlenen söyleşilerinde birlikte çıkarttıkları “Osmanlın Şifreleri” kitabını ele aldı. Söyleşide Osmanlı bilinmeyen yönleri Kocaeli Kitap Fuarı’nda çözüldü.  

AMAÇ OSMANLI’NIN BİLİNMEYENLERİNE DİKKAT ÇEKMEKTİ
Talha Uğurluel ve Cansu Canan Özgen’in Kılavuz Gençlik Avlusu’nda gerçekleştirdikleri ve kitapla aynı adı taşıyan “Osmanlının Şifreleri” konulu bir söyleşisine tarih severler büyük ilgi gösterdi. Soru-cevap şeklinde ilerleyen söyleşide Talha Uğurluel, Cansu Canan Özgen’in sorularına cevap verdi. 

OSMANLI’YI OSMANLI YAPAN ŞİFRELER
Söyleşide Osmanlı’yı Osmanlı yapan şifreler ele alındı. Bu çerçevede Osmanlı padişahların yükseliş dönemine kadar liyakat sistemiyle tahta geçtikleri üzerinde duruldu. Osman ve Orhan Gazi ile 1. Murat’a kadar bu sistemin işlediğine ve büyük oğulun gerektiği zaman tahtı kardeşine devrettiğine dikkat çeken Talha Uğurluel, “Bu Osmanlıyı küçük bir beylikken zirveye çıkaran en büyük şifredir” dedi.

MAHİDEVRAN SULTAN OĞLUNUN KATLİNDEN SORUMLUDUR
Söyleşide Talha Uğurluel, valide sultanlar ve görevlerine değindi. Oğulların isyan etmesi durumunda bundan annelerinin sorumlu tutulduğuna dikkat çeken Talha Uğurluel, bu esnada tarihte çok bilinen Şehzade Mustafa olayına dikkat çekti. Şehzade Mustafa’nın idam edilmesi ve onu bu aşamaya götüren hatalarını aktaran Uğurluel, “Düşmanları Kanuni Sultan Süleyman’ı oğluyla yıkmak istiyorlar. İran seferinde şehzadeyi babasına karşı kışkırttılar. Bir şehzade annesi oğlunu fitnelerden uzak tutmak zorundadır.  Mahidevran oğlunun öldürülmesinden n sorumludur. Çünkü gerekli uyarıları evladına yapmamıştır” şeklinde konuştu.  

İNTERNETTE DOLAŞAN VALİDE SULTAN İDDİALARINA YANIT
Söyleşide, son dönemde Osmanlı’daki valide sultanların hepsinin yabancı olduğuna yönelik yer alan iddialar da gündeme geldi. Bu iddialara sert yanıt veren Talha Uğurluel, “Osmanlının ilk dönemlerinde valideler beyliklerden gelin gelmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in annesi İsfandiyar Beyinin kızıdır. Abdülhamit’in annesine ise Ermeni diyorlar. Abdülhamit Hanın annesi Çerkes asıllı Tiji Müjen valide sultandır. Osmanlıda Ermeni ve Yahudiler devşirme sistemi dışındadır. Bunu bilmeden yapılan bu ırkçı iftiralara şaşıyorum” dedi.

HAREMİN ŞİFRELERİNİ İYİ ANLAMAK LAZIM
Söyleşide Cansu Canan Özgen, Osmanlının Şifreleri kitabında büyük ilgi gören Harem bölümüne açıklık getirdi. Haremin önemli bir eğitim kurumu olduğuna dikkat çekilen söyleşide sanat tarihçi Talha Uğurluel, bu konuda dizilerde yapılan hatalara değindi. Dizilerde kaçırılarak hareme getirilen kızların seyirciye gösterildiğini anlatan Uğurluel, “Hürrem Sultan’ın Ukraynalı olduğu bize söyleniyor. O dönemde Ukrayna diye ülke yok. Kırım var. Hürrem Sultan da bizzat Kanuni’nin annesi Hafza Sultan tarafından Kırım Sarayı’nda getirtiliyor. Hürrem bugün bize cadı gibi de gösteriliyor. Ama Kudüs’e giden herkes 550 yıllık Hürrem Sultan imaretini görüyor. Onun sayesinde yüzyıllardır insanlar o imarette yemek yiyor” dedi.

TEVAZUNUN ŞİFRELERİ
İlgiyle izlenen söyleşide Osmanlı padişahlarının tevazuları da yer aldı. Tevazunun Osmanlının motor özelliklerinden biri olduğunu ifade eden Uğurluel, “Mısır seferinden halifelikle geri dönen Yavuz Sultan Selim, İstanbul’a gündüz yerine gece girmeyi tercih ediyor. Sabah kente girerse bu başarının kendisine mal edilmesinden korkuyor. Çünkü ona göre bu başarı Allah’ındır” dedi.

KİTAPLARINI İMZALADILAR
Talha Uğurluel ve Cansu Canan Özgen söyleşinin ardından okurları için kitap fuarı standında birlikte çıkarttıkları Osmanlının Şifreleri adlı kitaplarının imzaladı.