İlk kez Dünya Temiz Hava Kongresi’ne ev sahipliği yapan Türkiye’de, kongre başkanlığını üstlenen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, Dilovası için uyarılarda da bulunarak, ‘Dilovası’ndaki sanayi tesisleri bir an önce başka bölgeye taşınmalı’ dedi.

Dünya Temiz Hava Kongresi’nde konuşan İncecik, ‘Marmara ve İstanbul için gözden kaçan diğer önemli bir sorun da ozon kirliliği. İstanbul’daki araç yoğunluğuna bağlı kirleticiler ciddi sorun yaratıyor. Yüzeydeki ozon, azot oksitlerin güneş ışığıyla buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Ozon gazını ortaya çıkması, solunum yollarını olumsuz etkiliyor. Bebekler, çocuklar ve yaşlılar ozon kirliliğinden en çok etkilenen grup. Ozon kirliliği birçok insanda solunum yolu enfeksiyon ve sorunlarını tetikliyor. En yoğun ozon kirliliği ise İstanbul’un kuzeyi ve Şile’de görülüyor. Bu bölgeye kuzeyden taşınan kirlilik söz konusu. Ozon kirliliğinin önüne geçmek için azot oksitlere yol açan araç emisyonlarının azaltılması gerekiyor.

HAVA KİRLİLİĞİ DİLOVASI’NDA KALIYOR, DAĞILMIYOR

Dilovası’ndaki sanayi tesisleri vakit kaybetmeksizin başka bir bölgeye taşınmalı. Vadi içindeki fabrikalardan çıkan gazlar, dağılmıyor. Dilovası gibi coğrafi açıdan çökelme yaşanacak bir yere fabrikalar yapılması büyük bir yanlış. Emisyon ve kirli hava tamamen vadiye çöküyor’ ifadelerini kullandı.