Eğitim-Bir-Sen Kocaeli 1Nolu Şube Başkanı Şahin Yaşlık, bir internet sitesinde çıkan haberle ilgili açıklamalarda bulundu. Haberin asılsız olduğunu ifade eden Yaşlık, “Haberin gerçek dışı olduğu okulun öğretmenleri tarafından da belirlenmiştir” dedi. Yaşlık’ın açıklaması şöyle:

‘YALAN, İFTİRA VE GERÇEK DIŞI’
19 Temmuz 2023 Çarşamba günü kamuajans web sitesinde, ‘ Merkez Bankası Derince Anadolu Lisesi'nde neler oluyor?’ başlıklı sözde haber yayınlanmıştır. Haber içeriğinin tamamı asılsız iddialardan oluşmaktadır. Sözde haberde ‘Okulda sendikacılık yapıldığı ve güya muhalif sendika olarak nitelenen Eğitim-İş Sendikasına mensup öğretmenlerin mağdur edildiği’ yönündeki iddiaların tamamı gerçekten uzak, algı yaratmaya gayret eden bir hayalin ürünüdür. Okuldaki Eğitim-İş Sendikasına mensup tüm öğretmenler, sözde haber yayınlanır yayınlanamaz okul müdürlüğümüze yazılı başvuruda bulunarak (aynı zamanda sitenizdeki haberin yorum kısmına adlarını da yazarak) bahsi geçen konu ve içeriğin tamamen yalan, iftira ve gerçek dışı olduğunu beyan etmiştir.

‘ÖĞRETMENLER DE ONAYLADI’
Merkez Bankası Derince Anadolu Lisesi'nin Eğitim-İş Sendikasına üye öğretmenlerinin yazılı bayanı ile haberin tamamının yalan olduğu ispat edilmiştir. Bu sözde haber metninde ifade edilen proje okuluna öğretmen alımı sürecinde okul müdürünün inhası 8 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile kaldırılmıştır. Ancak bu sözde haber metninde 11 öğretmenin ifadesi dikkat çekicidir. Bu rakamın, hangi müteselsilen makamdan haberi yapanlara verildiği asıl konumuzdur. Sözde haberde bahsi geçen öğretmenlerin okul müdürüyle son derece uyumlu çalıştığı okulda herhangi bir huzursuzluğun söz konusu olmadığı böylelikle kamu çalışanı olan eğitim iş sendikasına üye öğretmenlerimiz tarafından yazılı beyan ile ortaya konmuştur.

‘İYİ NİYETTEN YOKSUN’
Okulun İnstagram sayfasındaki bir paylaşım, içeriğin sakıncalı olduğu yönünde algı yaratmak için ‘İşte o skandal paylaşım’ adı altında habere eklenmiştir. Paylaşımın içeriğinde kesinlikle skandal olacak bir ifade bulunmamaktadır. Sözde habere dayanak olması için her türlü etik dışı yol ve yöntem denenmiştir. Yine haberin devamında ‘Kocaeli Valiliği ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğünce soruşturma başlatılması bekleniyor’ ifadesi ile de basının hiçbir ilkesine uymayan yönlendirmeye dönük kişisel hakları ihlal eden bir üslup kullanılmıştır. Bu sözde haber metni, habercilikle uzaktan yakından ilgisi olmayan iyi niyetten yoksun bir algı paçavrasıdır.

‘UYUMLU ÇALIŞMA ORTAMI’
Merkez Bankası Derince Anadolu Lisesi her yıl düzenli olarak öğrencilerini üniversite sınavına hazırlamaktadır. Nesnel verilerle ölçülen YKS verilerine göre 2022 ve 2023 yıllarında okuldan Türkiye 48.si, 77.si, 150.si, 242.si ve 604.sü çıkmıştır. Huzursuz bir okulda böyle olağanüstü başarıların mümkün olamayacağı, okuldaki tüm paydaşların tam bir uyum içinde çalıştığı ve huzurlu bir çalışma ortamının okul müdürü Erdal Bozkurt tarafından hassasiyet ile ihdas edildiği tüm kamuoyunun malumudur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.