AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Gazi Mecliste düzenlemiş olduğu basın toplantısında medya temsilcileri ile bir araya gelerek Kocaeli’de yapılan tarımsal faaliyetlerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Yapmış olduğu konuşmasında sağlıklı olmamızı etkileyecek faktörlerin başında gıda ürünlerinin geldiğini ifade eden Şeker;

“Gerek savaşlarda ve gerekse pandemilerde gıdanın ne denli önemli olduğunu bir kez daha anladık. Gıda eksikliği, sadece sağlımızı olumsuz etkilemekle kalmıyor, toplumun hatta ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını da etkiliyor. İhtiyaç duyulan gıdanın üretilmesi, tedariki ve üreticilerin desteklenmesi önem arz etmektedir.”

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇİFTÇİYE DESTEKLERİ
“Değerli basın mensupları, hayatımızda bu denli önemli olan gıda ve dolayısıyla tarımsal faaliyetler için Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin, çiftçilerimize yaptığı destekleri sizlerin aracılığıyla vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Kocaeli, bir sanayi kenti olarak bilinmesine rağmen sanayinin dışında ciddi bir tarımsal faaliyette var. Kocaeli’nin 353.478 hektar alanının; %40’ı orman, %34’ü tarım, %2,1’i sanayi, %20,2’si konuttur.



Kocaeli’de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayımız 11.184 olup, ilimizde yıllık buğday, arpa, mısır, ayçiçek, meyve, sebze, yulaf ve yonca olmak üzere toplam 617 bin ton örtü altı üretim, 7,5 milyon adet süs bitkisi üretimi yapılmaktadır. Ayrıca, 15.000 ton kırmız et, 83 ton beyaz et, 108,8 bin ton süt, 123 milyon adet yumurta ve 800 ton da bal üretiliyor.

Kocaeli’deki çiftçimize 2021 yılında; hükümetimiz tarafından bitkisel üretim, hayvancılık, kırsal kalkınma, balıkçılık ve su ürünleri için toplam 47 Milyon 071 Bin ₺ destekleme ödemesi yapılmıştır. Kocaeli tarımsal üretimde 235,8 milyon $ ihracatla Türkiye tarım ihracatının %1’ni oluşturmaktadır.”

KOCAELİ’DE 10 ADET COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN VAR
“En sonu Kandıra karpuzu olmak üzere ilimizde 10 adet coğrafi işaretli ürün bulunmaktadır. Ayrıca Kandıra ilçemizin dartısı, hindisi ve manda yoğurdu, Karamürsel ilçemizin samanlı zeytini, Derince ilçemizin Çene suyu ve Gölcük ilçemizin Değirmendere Fındığı olmak üzere 6 ürünümüz de tescil aşamasındadır.



Kocaeli, il sınırlarıyla büyükşehir belediyesi olunca tarım ve hayvancılıkla uğraşan 262 adet köyümüz vardı. Kocaeli’nin çevre düzen ve nazım imar planlarını yaparken -ben imar komisyon başkanıydım-yapacağımız planlarda köylülerimizin de refah seviyesini artıracak yönlendirmelerin olması gerektiği düşüncesiyle planlarımıza tarımsal ve hayvansal ürünlerin de değerlendireceği sanayi tesislerin kurulması fikri gelişti. Biri kuzeyde diğeri güneyde olmak üzere bölgeye iki adet gıda üretimi yapacak sanayi bölgesi planlara işlendi. Bu alanlardan; Kandıra ilçemizde kalan 194 hektarlık alan 2010 yılında İHTİSAS GIDA OSB haline dönüştürüldü.

Arazini %95’i rızaen, kalan % 5’lik kısım ise kamulaştırma yoluyla alınarak OSB adına tescil edildi. Altyapı çalışmaları şu an devam etmektedir. 106 adet sanayi parseli mevcut olup büyüklükleri 5 ila 200 dönüm arasıdır. Fabrikalarını kuracak 74 adet yatırımcımız hazır bulunmaktadır.

Gıda OSB’de ağırlıklı yer alan sektörler; cips, hazır yemek, çikolata, şeker, unlu mamüller, et mamülleri, kuruyemiş, bakliyat, sebze, meyve, süt ürünleri yeni ekonomik modele uygun olarak üretimi, istihdamı ve ihracatı teşvik edecek olan Kandıra gıda ihtisas OSB, gerek ilimize gerekse ülke ekonomimize çok önemli katkılar sağlayacak. Proje tamamlandığında yaklaşık 10.000 kişiye ek istihdam kapısı açılacaktır. Emek ve katkılarından dolayı Sayın Valimiz Seddar Yavuz’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Doc. Dr. Tahir Büyükakın’a, yönetim kurulu, başkan ve yatırımcı Mehmet Başol’a teşekkür ediyorum.”

ÇİFTÇİ DOSTU KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
“Çiftçi dostu Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, sözde değil, özde yaptığı icraatlar ile verdiği teknik ve maddi desteklerle çiftçimizin yanında oldu, olmaya da devam ediyor. Belediyemiz, 2010 yılından itibaren çoğunluğu ziraat mühendisi ve veteriner hekimden oluşan tarım ve hayvancılığı geliştirme şefliğiyle çiftçimize her türlü, maddi, manevi ve teknik destek vermeye başladı.

Bugün ise bitkisel üretim ve geliştirme şefliği, hayvansal üretim ve geliştirme şefliği, tıbbi aromatik bitkiler şefliği, destek hizmetleri şefliği, sulama ve göletler şefliği olarak çiftçimize hizmet vermeye devam ediyor. Büyükşehir belediyemiz, çiftçilerimizin kullanacağı gübrenin yarısını, kullanacağı akaryakıtın da 150 litresini karşılıyor. Bu kapsamda 2021 yılında 49 milyon TL destek verdi. Ayrıca yem bitkisi tohumu için 19.7milyon ₺, sera yapımı için 4.9 milyon ₺, meyve fidanı için 1.3 milyon ₺, yumurta tavukçuluğu için 1.milyon ₺, arıcılara 534 bin ₺, alternatif ürün için 82.bin ₺, sebze yetiştiriciliği için 75 bin ₺, toprak, su, yaprak ve kalıntı analizleri için 50 bin ₺, çilek yetiştiriciliği için 40 bin ₺ olmak üzere toplamda büyükşehir belediyemiz tarafında çiftçilerimize 91,1 milyon ₺ destek veridi.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilerine verdiği 14,4 milyon₺ destek yanında, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini korumak, üretimini artırmak ve pazara sunmak için de ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi’ni yani TABİP’i uygulamaya koydu. Bu projeyle, TBMM’de kurulan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunmasında, Bunların Üretiminde ve Pazarlanması Amacıyla Kurulan 159 sıra sayılı Meclis Araştırma’ raporunun; yetiştiricilik, işleme,

pazarlama, araştırma-geliştirme ve eğitime ilişkin önerilerini dikkate alarak dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanılarak 8 milyon TL’ye tıbbi aromatik bitki ekstrakt ve yağları üreten ekstraksiyon tesisini kurdu. Tesisin kapasitesi yıllık 250 ton olup, %100 Yerli teknolojiye sahip ilk ve tek tesistir. Büyükşehir’in bu projesine TÜBİTAK, AR-GE / ÜR-GE çalışmalarıyla, Gebze Teknik Üniversitesi de akademik çalışmalarla destek oluyor.

Diğer bir proje ise; yapımı devam eden DİSTİLASYON Tesisi’dir. Yatırım maliyeti yaklaşık 20 milyon ₺ olan bu tesis ilk etapta 18 ton/gün kapasite ile çalışacak. Dünyada sayılı tesislerin arasında yerini alacak olan bu tesiste çiftçilerimize Ar-Ge, Ür-Ge eğitimleri verilecek.”

TEŞEKKÜRLER
“Çiftçimizin yanında olan sözde değil icraatla destekleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ve ekibine, düşünce, kanaat ve icatlarımızı vatandaşımıza aktaran siz değerli basın mensuplarına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.