Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı ikinci bileşimi önceki gün Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapıldı. 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde gerçekleştirilen meclis toplantısını Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz yönetti.

SOKAK HAYVANLARI KONUSU
Meclisin 4. Maddesinde yer alan Kocaeli genelinde sokak hayvanlarının rehabilitasyonunun sağlanması için ilçe belediyeleri ile protokol yapma yetkisinin başkanlık makamına verilmesi gündemi oy birliği ile meclisten geçti. Verilecek yetki ile sokak hayvanları ile ilgili sorunların giderilmesinde yaşanan belirsizliklerin ortadan kalması için ortak çalışmalar yapılacak.


“ÇOK ACI GÜNLERDİ”
Meclis toplantısında hasarlı binalarla ilgili konuşan CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, “Çok acı şeyler yaşadık. Son günlerde yangınlarda sellerde acı tablolarla karşı karşıyayız. Sizin bir cümleniz ana fikir oluşturdu. Yöneticilerin ders çıkarması gerekiyor. Allah bu tip acıları bir daha yaşatmasın. Acı günlerdi, çok kayıplarımız oldu. Tahir Başkan bugün burada olsaydı kendisinden ağır ve orta hasarlı binalar ile ilgili ne aşamada onun ile ilgili bilgi alırdık. Valilik ile birlikte iletilen bir süreç var. Meclis bilgilendirilirse seviniriz” dedi.

 

“SÜREÇ DEVAM EDİYOR”
Taşdemir’e cevap veren Meclis Başkan Vekili Zinnur Büyükgöz, “Öncelikle ağır hasarlı binalar yıkım evresinde. Valilik ile Büyükşehir koordinasyonunda ilerleyen bir süreç. Bu binaların elektrik ve su kesintileri yapıldı. Büyük oranda yaşam alanı olmaktan çıkarıldı. Yıkım ile ilgili işlemleri bekliyorlar.

ORTA HASARLILARIN DURUMU
Orta hasarlı binaların süreci farklı ilerliyor. Orta hasarlı olamadığı halde bazı vatandaşlar kendi binasını orta hasarlı göstermiş. Süreç içerisinde güçlendirme yapanlar var. Ağır hasarlı binalar ile alakalı süreç devam ediyor. Orta hasarlar farklı süreçte ilerliyor” ifadelerini kullandı.


2.5 MİLYON HİBE
Toplantıda aynı zamanda Büyükşehir Muhtarlık İşleri Dairesi tarafından meclise gönderilen Sosyal Geliştirme Projesi programı kapsamında Doğru Marmara Kalkınma Ajansı’ndan alınan 2.5 milyonluk hibe desteği için başkanlık makamına yetki oy birliği ile verildi. Dar gelirli ailelerin üretime katılması ve kendi geçimlerini sağlaması amacı ile kurulan mantar yetiştiriciliği projesinin finansman sorunu, hibe desteğin alınması ile birlikte ortadan kalkacak.

FINDIK ISLAHINA OY BİRLİĞİ
Meclis toplantısının bir diğer maddesinde de Plan Bütçe Komisyonunun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında Kocaeli Özelinde Fındık Bahçeleri Islah Çalışması projesi kapsamında iş birliği protokolü yapılması için başkanlık makamına yetki verilmesi oy birliği ile meclisten geçti.