Bir zamanlar etnik kimliği manavların ağırlıklı olduğu Dilovası'nda, sanayinin getirdiği göç ile gelenler beraberlerinde, yaşadıkları coğrafyanın kültür ve geleneklerini getirmesiyle kozmopolit bir yapıya kavuştu. Bu göç ile Dilovası'nda Doğu Anadolu, Karadeniz, Marmara, Güney Anadolu gibi tüm bölgelerimizden insanlar geniş bir mozaik oluşturdu. Göç ile beraber çok karışık bir nüfusa kısa sürede sahip olan Dilovası'nda Anadolu kültürleri hakim olmaya başladı.

Kocaeli'nde insani bağlarının en güçlü olan ilçesi Dilovası'nda, Mart 2024'de gerçekleşecek olan seçimlere sayılı günler kala siyaset arenası hareketlendi. Yerel seçimlerin en heyecanlı ve çekişmeli geçtiği Dilovası'nda birçok aday adayı belediye başkanı olmak için ilk adımını attı.

Seçimlere kısa bir süre kala belediye başkan aday adaylarının seçim heyecanına ortak oluyoruz. 41havadis.com gazetesi, 31 Mart 2024'de yapılacak yerel seçimlerde Dilovası’nda aday adayı ve aday olacak tüm siyasetçilere yönelik merak edilen soruları sorduk.

AK Parti Dilovası Belediye Başkan aday adayı Sümeyra Sökmen, 41havadis.com'un yönelttiği sorulara cevap verdi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Aslen Bingöl'lüyüm. 1980 Erzurum doğumluyum. 3 çocuk annesiyim Dilovası’na ikamet ediyorum. Özel bir şirketde çalışıyorum. Evimde su böreği, içli kete, mantı, sarma ve ev yemeklerini sipariş üzerine yapıyorum. Kocaeli Erzurumlular Dernekler Federasyonu Kadın Kolları Tanıtım Medya Başkanılığı ve Dilovasi Erzurumlular Derneği yönetim kurulu üyesiyim. AK Parti yönetim kurulu üyesiyim. Dilovasi kadın eli kooperatifinin kurucu başkanıyım.

Şayet belediye başkan adayı olup seçilirseniz, her açıdan şeffaf ve hesap vermeye hazır mısınız?

(Örneğin bu dönem yasaklanan meclis toplantıların canlı yayınlanmaması sizin döneminizde de yasak olacak mı?)

Tabiki şeffaf ve dürüstçe hesap vermek benim için onur ve şereftir. Ayrıca meclis toplantılarının canlı yayınlanmasını isterim. Benim açımdan sıkıntı olmayacağına inanıyorum ve güveniyorum.

Siyasetçilerin vaadine Dilovası halkı inanmıyor.. Yıllardır Dilovası’nda siyaset yapanların söylemleri aynı ve bu genellikle vaatlerle sınırlı kalıyor. Dilovası halkı size neden güvenmeli?

İnşallah aday olursam. Allah nasip ederse eğer ozaman dürüstçe uzman ekibimizle beraber halkımıza hakkıyla hizmeti aile, kardeşlik ortamıyla hizmet edeceğiz. Şimdilik yolun başında konuşmam doğru olmaz diye düşünüyorum.

Ciddi sosyo-kültürel bağları olmasına rağmen, en fazla göç veren Dilovası’nı daha cazip ve yaşanılabilir hale nasıl getirebilirsiniz? Ne gibi projeler bulunmaktadır?

Genclik merkezleri, Aş evleri, hanımlar için kooperatifler, iş merkezleri, beldiyemize ait sosyal restaurantlar, tatil merkezleri, sosyal tesisler ve kentsel dönüşüm.