CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 17 Ağustos Depreminin 23.yılı nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: " Can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için bilimsel verilerle ve görüşlerle desteklenen afet önleme ve afete hazırlık çalışmaları yapılmasının öneminin altını çizerek “23 yıl önce bir gecede ülkemiz tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadık ve 17.480 vatandaşımızı kaybettik. Kocaeli'mizde 9 bin 477 vatandaşımızı kaybettik. 9 bin 881 vatandaşımız da yaralanmıştı1939’da Erzincan’da yaşanan depremden sonra en büyük can kaybını 1999 yılında Gölcük merkezli depremde verdik.” dedi.

"DEPREM HAZIRLIK ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLMELİ"
Tarhan “Ülkemiz için deprem kaçınılmaz bir gerçeklik o nedenle bu gerçeği asla unutmamalıyız. Buradan tüm sorumlulara ve yetkililere sesleniyorum. Kocaeli’nin deprem felaketi yaşamaması için acilen yapıların değerlendirilmesi ve kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekiyor. Öte yandan bilim adamları şehrimizin fay hattı üzerinde kurulduğunu bu nedenle şehir planlamasının mutlaka bu gerçek göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğinin de altını çiziyor. Kocaeli’de Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz mutlaka koordinasyon içerisinde çalışmalıdır. Yapı envanter bilgisi çıkarılmalı ve yerel zemin koşulları detaylı olarak belirlenmelidir. Böylece depreme karşı dirençlilik ve hazırlık yönünden gücü elimize alırız. Çünkü doğa çok büyük bir güç. Bunu da bize her felakette hatırlatıyor.” diyerek kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek koordinasyon içinde çalışmalarının önemini vurguladı, vatandaşların da bu çalışmalara destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.


Tarhan mesajında “17 Ağustos Depreminde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, 23 yıldır kederleri hiç dinmeyen ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Beklenen depremden en az hasarla ve can kayıpsız çıkmamızın anahtarı aklı ve bilimi rehber alarak hazırlıklı olmaktan geçiyor.” dedi.