Kocaeli Üniversitesi’nde Türkçe eğitimi gören uluslararası öğrenciler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Gez Gör Kocaeli programı ile kenti gezdiler. Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği (KİSA) ve Büyükşehir tarafından düzenlenen etkinliğe 26 farklı ülkeden yaklaşık 50 öğrenci katıldı.

KENTİ TANIMA FIRSATI BULDULAR

Türkiye’ye yeni gelen ve henüz Türkçe öğrenme aşamasında olan uluslararası öğrenciler Gez Gör Kocaeli programı ile kenti tanıma fırsatı buldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği işbirliği ile düzenlenen gezide öğrenciler, Tarihi Orhan Camii, Sırrı Paşa Konağı, Sekapark, Gebze Osman Hamdi Bey Müzesi ile Eskihisar sahilini gördü. Sık sık fotoğraflar çektirerek anı ölümsüzleştiren öğrenciler oldukça eğlenceli dakikalar geçirdi.

26 ÜLKEDEN 50 ÖĞRENCİ

Kocaeli’nin tarihi ve turistik yerlerinin gezildiği programa Afganistan, Arnavutluk, Bulgaristan, Burkina Faso, Cezayir, Çad, Gürcistan, Hindistan, Karadağ, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Lübnan, Mali, Moritanya, Nijer, Özbekistan, Rusya, Suriye, Tacikistan, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna ve Zambia’dan yaklaşık 50 öğrenci katıldı.

TÜRKÇE ÖĞRENİYORLAR

Geziye katılan ve öğrencilerle sohbet eden KİSA Başkanı Mehmet Baydemir, Türkiye’ye yeni gelen, Türkçe bilmeyen öğrencilerle kaynaşmak ve onlara Kocaeli’nin güzelliklerini tanıtmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti. Kentte yeni gelen öğrencilerin Türkçe bilmemeleri nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Baydemir, “Bu geziyle öğrencilerimizin sıkıntılarını dinleme fırsatı bulduk. Aldığımız notları TC Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda (YTB) görev yapan uzmanlarla paylaşarak çözüm bulmaya çalışacağız. KİSA olarak etkinliklerimiz önümüzdeki günlerde de devam edecek” şeklinde konuştu.

KOCAELİ’YE İLK KEZ TÜRKÇE BİLMEYEN ÖĞRENCİ GELDİ

2013 – 2014 eğitim öğretim yılında Kocaeli Üniversitesi’nde 87 farklı ülkeden bini aşkın öğrenci eğitim görüyor. Bu yıl ilk kez açılan Türkçe Öğretim Merkezi’nde (TÖMER) ise yüzü aşkın uluslararası öğrenci Türkçe öğreniyor. Eylül ayından beri Kocaeli’de olan ve birçoğu Türkçe bilmeyen bu öğrenciler Türkçe eğitimlerinin ardından bölümlerine göre 2 ila 6 yıl arasında Kocaeli’de kalacaklar. Önceki yıllarda Kocaeli’de TÖMER olmaması sebebiyle farklı illerde Türkçe eğitimlerini tamamlayan öğrenciler daha sonra kente geliyorlardı.