ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House'un bu yılki İnternette Özgürlük raporuna göre Türkiye'de internet özgürlüğü bu yıl da geriledi. Raporda Türkiye'de hükümetin, seçim döneminde yapay zekayı kamuoyunu manipüle etmek için kullanmasına vurgu yapıldı.

Dünya çapında ülkelerin internete yönelik kontrol politikalarını inceleyen İnternette Özgürlük raporunun 2023 sonuçları açıklandı

2023'te de internetin özgür olmadığı ülkeler arasındaki Türkiye internette özgürlük açısından 70 ülke arasında 55'inci sırada.

Küresel olarak internet özgürlüğünün son 13 yıldır düşmeye devam ettiğini söyleyen raporda incelenen 70 ülkenin 55'inde insanların, internette görüşlerini ifade ettikleri için yasal yaptırımlarla karşılaştığı belirtiliyor.

Freedom House ülkeleri üç kritere göre 100 puan üzerinden değerlendiriyor.

Bu kriterler, erişimdeki engeller, içerik üzerindeki sınırlamalar ve kullanıcı haklarında ihlaller.

Puanlarının yükselmesi ülkelerin bu kriterlerde daha özgürlükçü politikalar izlediği anlamına geliyor.

Raporda incelenen 70 ülke arasında internetin en özgür olduğu ülke olarak ilk sırada yer alan İzlanda'nın 94 puanı var.

30 puana sahip Türkiye ise 55'inci sırada. Sosyal medyada içeriklerin engellenmesi, websitelerinin kapatılması ve kullanıcıların paylaşımlaır nedeniyle artan yasal yaptırımlarla karşılaşmaları bunda önemli etmenler.

Rapor dönemindeki ana gelişmeler arasında Kasım 2022'de İstanbul'daki bombalı saldırıdan ve Şubat 2023'teki depremlerden sonra sosyal medya ve çevrimiçi iletişim platformlarının engellenmesi; Mayıs 2023 seçimlerinde çevrimiçi içeriklerin kaldırılması; Ekim 2022'de yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası ve muhalif websitelerinin seçim zamanında siber saldırılara maruz kalması sıralanıyor.

bbc.com