Kocaeli’de bulunan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okul müdürü ve müdür yardımcısına, MESEM programına sahte kayıt yaptırdıkları ve kayıt başına düşen ücreti tanıdıkları şirketlere aktardıkları iddiası nedeniyle soruşturma açıldı. Kimlik numarası ile kayıt yaptırılan öğrencilere ders veriliyormuş gibi gösterilerek, toplanan paraların farklı şirketlere aktarıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Kocaeli'de Milli Eğitim Bakanlığı 100 milyonlarca lira dolandırlar. Sadece yolsuzluğun döndüğü okulların bir tanesinde vurgunun boyutu 600 milyon lira” dedi.

“KAYITLARIN YÜZDE KIRKI KOCAELİ’DE GERÇEKLEŞTİ”
MESEM adı verilen ustalık telafi programı kapsamında 24 alanda 97 dalda ortaöğretim mezunlarına ustalık telafi programı uygulandığını belirten Türkkan, bu programa kayıt yaptıran usta adaylarına asgari ücretin yarısı kadar aylarca para ödendiğini, firmalara ise işsizlik fonundan milyonlarca lira teşvik ödendiğini belirtti. Kocaeli’de ise İzmit Atatürk Teknik ve Mesleki Eğitim Lisesinde program için 22 bin, Gebze’de sadece bir okula 10 bin kişi kayıt yaptırdığın ifade eden Türkkan, “Kocaeli de işverenler kalfa veya usta bulamazken, birden gökten usta kalfa yağmaya başladı. Öyle ki Türkiye genelindeki kayıtların yüzde kırkı Kocaeli’de gerçekleşti ama bu kayıtların büyük bir kısmı sahte kayıtdı” dedi.



“600 MİLYON TL DOLANDIRDILAR”
“Binlerce kişilik kayıtlarda bir anormallik vardı” diyen Türkkan, “Önce vicdan sahibi öğretmenler, İl Milli Eğitim müdürlüğüne ihbarda bulundular. Çünkü bu okullardaki kayıtların neredeyse tamam mı sahte. Ama il Milli Eğitim Müdürlüğü koşturmaya hiç gerek duymadı. İzmit'teki teknik lisedeki 22 bin sahte kayıt Milli Eğitim Bakanlığının da dikkat çekti. Bakanlık hemen soruşturma başlattı. Müdür ve müdür yardımcısını açığa aldı. Çünkü müdür yardımcısının kardeşinin de aralarında olduğu firmalarla devlet tam 600 milyon TL dolandırdılar. 22 bin sahte kişiye yapılan ödemeleri zimmetlerine geçirdiler” diye belirtti.

“OKUL MÜDÜRÜ YURT DIŞINA KAÇTI”
Gebze’deki bir okul müdürünün zimmetine geçirdiği paralarda yurt dışına kaçtığını belirten Türkkan, “Bakanlık biraz geç uyandı ama onu da söyleyeyim çünkü 10 bin kişilik sahte kayıt yapan Gebze’deki okulun müdürü çoktan 250 milyon lirayla beraber yurt dışına kaçıp gitmişti bile. Anlayacağınız usta yetiştirmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığının projesi Kocaeli’de yolsuzluğun ustalarını yetiştirmiş. Burada bakanlığı da uyarıyorum. Kocaeli il Milli Eğitim müdürlüğündekilerin bu olup bitenlerden haberi olmadığını sanıyorsanız çok safsınız ya da Kocaeli'deki o makamlarda oturanlar gerçekten çok saf. Soruşturmanın selameti için il milli eğitimin ve yolsuzluğun yaşandığı ilçelerdeki il Milli Eğitim Müdürlüğü koridorlarını biraz. Soruşturmaya neden gerek duyup duymadıklarını da hem Türkiye hem de Kocaeli bu şekilde öğrenmiş olsun. Türkiye'yi parti devletine çeviren, hukuku ve adaleti askıya alan, kendinden olana sesi çıkmayan suça göz yuman bu sistemin çürümüşlüğü ne yazık ki milli eğitimi de sarmış vaziyette” dedi.