MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Marmaray Projesi'ni birçok eksiklerle hizmete girdiğini iddia etti. Türkkan, "Bir bütün olarak tasarlanan proje, neden bölünerek açılmakta, bu bölünme nedeniyle sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı bilinerek ciddi çarpışmalara davetiye çıkarılmaktadır?" dedi.

ACELEYLE İŞLETİLDİ

Türkkan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Türkkan, Marmaray Projesi'nin, AKP iktidarı tarafından 'Asrın Projesi' olarak tanıtıldığını, ancak Gebze’den Halkalı’ya76 kmuzunluğundaki projenin yalnızca 13 km’lik bölümü alelacele işletmeye açıldığını ileri sürdü.

ÇARPIŞMALAR OLABİLİR

Projenin bir bütün olmasının önemine dikkat çeken Türkkan, şu iddialarda bulundu: "Bir bütün olan ve parçalanmaması gereken 'Marmaray Projesi'nin sözleşmesi CR3, BC1 Boğaz Tüp Geçit, CR2 Banliyo Araçlar, CR3 Banliyö Sistemleri adları şeklinde bir bütün olarak tasarlanmış, bu proje seçimlere yetiştirilmek uğruna bölünerek hizmete açılmakta, bu bölünme sebebiyle de sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı öne sürülerek ciddi çarpışmalara davetiye çıkarılmaktadır.

TAMAMLAYAMADILAR

Bu projede taşeron şirketin bile tamamlayamadığı bazı noktalar olduğu, Marmaray’ın test sürüşlerinde birçok kez enerjinin gittiği, ayrıca Marmaray için gerekli bazı ekipmanların yurtdışından hala ulaşmadığı da iddialar arasındadır. Ne yazık ki üç aşamalı ve 38 istasyon olan Marmaray’ın, şu anda tamamlanan 3.5 istasyonu 'asrın projesi' açılıyor seklinde lanse edilmektedir. BC1 Projesi kapsamındaki istasyonlardan Sirkeci tamamlanmadan Marmaray açılmaktadır. Bu olumsuzluklar dahilinde Marmaray birçok eksiklerle birlikte hizmete girmektedir.”

TÜRKKAN, CEVAP BEKLİYOR

Türkkan soru önergesinde şu sorulara cevap aradı: 1-Asrın projesi olarak tanımlanan ve tamamı 38 istasyon olan Marmaray Projesi, 3.5 istasyonu tamamlanmasına rağmen hangi gerekçe ile tamamı bitirilmeden açılmaktadır?

2-Bir bütün olarak tasarlanan proje, neden bölünerek açılmakta, bu bölünme nedeniyle sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı bilinerek ciddi çarpışmalara davetiye çıkarılmaktadır?  3-Böyle bir facia yaşanacağı bilindiği halde sinyalizasyon problemi neden tam olarak giderilmemiştir?

İŞTE O SORULAR

4-Marmaray Projesi’nde taşeron şirketin bile tamamlayamadığı noktalar olduğu doğru mudur, bunlar nelerdir ve neden tamamlanamamış ve Proje tamamlanmadan açılma yoluna gidilmiştir? 5-Proje için gerekli bazı ekipmanların yurtdışından hala ulaşmadığı doğru mudur, bunun gerekçeleri nelerdir? 6-Marmaray’ın test sürüşlerinde birçok kez enerjinin gittiği doğru mudur, bu durum giderilmiş midir, eğer seferler başladıktan sonra böyle bir durum ile karşı karşıya kalınırsa nasıl telafi edilecektir? 7-BC1 Projesi kapsamındaki istasyonlardan Sirkeci’nin tamamlanmadığı doğru mudur? Bu istasyon tamamlanmamışken hangi gerekçe ile Marmaray açılmaktadır?