Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri, engellilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek için onlarla birlikte yürüdü.

Bir proje ödevi için engellilerle beraber Fevziye Camisi’nden Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüyen öğrenciler, yol boyunca karşılaştıkları sorunları anlattı. Öğrencilere Altı Nokta Körler Derneği’nden görme engelli Coşkun Uludaş ve Murat Uygun da eşlik etti.

KULAĞA SİLİKON, GÖZE BANT

Yard. Doç. Dr Ören Uğurlu’nun verdiği ödevle TÜBİTAK’a proje hazırlayan öğrenciler adına Bahar Karakaş bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Kulaklarımıza silikon takıp, gözümüze bant çekerek Yürüyüş Yolu’nda yürüdük. Burası daha düzdü, engellerin daha az olabileceği yoldu. Fakat sopayla yürürken sopalar çok sık yoldaki taşlara takılıyor.  Hissedilebilir yol olmadığı için sopayla birlikte yolu daha emin takip edemiyoruz. Taşa takılıp düşmekten çok korktum”. 

BÜYÜK EKSİKLİKLER VAR

İşitme engelli vatandaşları anlamak adına kulaklarını silikonla tıkayan öğrenci Emine Özdemir ise “Arkadan bir insan geliyor ama onun ayak sesini hiçbir şekilde duyamıyorsunuz. Eğitim kurumlarında, hastanelerde işaret dili çok az biliniyor, hatta hiç bilinmeyen kurumlar da var. Duyma engelli arkadaşlarımız da bu konuda eksiklik yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK ENGEL ÖNYARGI

Altı Nokta Körler Derneği üyesi Coşkun Uludaş, karşılaştıkları sorunlara alıştıklarını, insanların ön yargılarının kendilerine daha fazla engel yarattığını ifade etti. Uludaş, “Biz alışkın olduğumuz için mecburuz bu engelleri geçmeye. Arkadaşlar kadar bizim için sorun olmadı ama yine de engellere takılıyoruz. İnsanların ön yargılarıyla karşılaşıyoruz. Onlar daha engel bize. Az önce otobüse bindim şoför ‘senin refakatçin nerde, yalnız binemezsin’ dedi.  Bu ülkede engelli olmak çok zor” ifadelerini kullandı.