15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplanan Bakanlar Kurulu’nun ardından Erdoğan’ın ilan ettiği olağanüstü hal kapsamında yeni çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile mecliste geri çekilen belediyeye ilişkin düzenlemenin tekrar gündeme geldi.

Karanameye göre belediye başkanları mahmeke kararı olmadan görevden alınabilecek, valiler ilçe belediye başkanları görevden alınabilecek.

Görevden alınan başkanların yerine atamayı valilik yapacak.

‘BELEDİYE BAŞKANLARI MAHKEME KARARI OLMADAN GÖREVDEN ALINABİLECEK’

Yeni düzenleme uyarınca,“terör örgütüne destek verdiği” iddiasıyla, Büyükşehir Belediye başkanları ya da ilçe belediye başkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınabilecek.

Aynı yetki, yine mahkeme kararına gerek duymaksızın valilere de verildiği belirtildi.

Buna göre Vali Güzeloğlu, Kocaeli'de ki belediye başkanlarını, “teröre destek verdikleri gerekçesiyle” görevden alabilecekler.

‘ATAMALARI İÇİŞLERİ YA DA VALİLİK YAPACAK’

Görevden alınan belediye başkanlarının yerine atamaları da, içişleri Bakanlığı ya da valilikler yapabilecekler.

Görevden alınan belediye başkanlarının yerine atamaları ise, 15 gün içinde büyükşehir belediyesi İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali belirleyecek.

‘BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLME YETERLİLİĞİ’

İçişleri ya da valiliğin yeni atadığı belediye başkanının görev yapmasının engellenebileceği gerekçesiyle, benzer bir görevden alma yetkisi aynı kurumlara, Büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri için de verildi.

Yani İçişleri Bakanlığı büyükşehir Belediye meclisi üyelerini, valilikler ise il ve ilçe belediye meclisi üyelerini görevden alabilecekler, yerlerine yeni atama yapabilecekler.

Görevden alınan belediye başkanları yerine atanacak kişilerin kamudan olması gibi bir şart da bulunmuyor. Özel sektörden de atama yapılabilecek.

Görevden alınan belediye başkanının yerine atanacak kişi için aranacak tek kriter ise, “belediye başkanı seçilme yeterliliğine sahip olması” olacak.