Kocaeli Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) bugün İzmit, Belediye İş Hanı önünde “Aç-Kapa Değil, Sürdürülebilir Eğitim İstiyoruz” başlığıyla basına açıklaması gerçekleştirdi. Veli-Der Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz tarafında okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Okulların açılmasına son 3 gün kaldı. Salgın sürecinden beri, ikazlarımızın artarak devam etmesine rağmen, halen yeterli somut adımların atılmamış olması, belirsizlikler, sorularımızın yanıtsız kalması, kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor. Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmek te ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenlemeyi görememekteyiz.



“MEB YÖNETİCİLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek? Biz veliler, çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda öğrenim görmesinden, kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Aşılamanın yaygınlaştırılmaması, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması; bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği 12 yaş üstünün de aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen, sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor.


“AYNI TECRÜBE İLE SONUÇLANACAKTIR”

Tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumlu olan MEB’ in önceliğinin çocuklarımızın kamusal eğitim hakkı olmadığını görüyoruz. Salgın süresince hep beraber tecrübe ettik, gerekli önlemler alınmadan okulların açılması durumunda, yüz yüze eğitime tekrar ara verilmesi kaçınılmazdır. Okulların şu anki koşullarla açılması ve devamında da gerekli önlemlerin sağlanamaması aynı acı tecrübe ile sonuçlanacaktır. Biz velilerin; Çocuklarımızın eğitim konusunda, geri kalmışlığına ve eğitimdeki düzenlenebilir aksaklıkların gecikmesine tahammülü kalmamıştır.

“AŞI EN TEMEL KAMUSAL HAKTIR”

Kamu kaynakları, bütçe biz velilere, halka aittir, kamusal eğitim için bütçenin artırılarak kullanılması zorunlu hale gelmiştir Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen bütçe ayrılmalıdır. 40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı’nın da belirttiği 2 metrelik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslikler artırılarak öğretmen maaşları yük olarak görülmemelidir. Aşı en temel kamusal haktır, aşılanma yaygınlaştırılmalı bilgilendirme kampanyaları artırılmalıdır.


“SAVUNMAKTA KARARLIYIZ”

Kayıt esnasında, okul giderleri adı altında, velilerden yüksek rakamlarda ücret isteyen ve pahalı hediyeler kabul eden yöneticiler tespit edilmeli ve gereğinin yapılması sağlanmalıdır. Devlet yurtları artırılmalı, Üniversite kazanan, alt gelir grubu öğrencilerimizin yıllık 30-40 bin TL gibi artan ücretlerin ödenmesine mahkum edilmeleri engellenmelidir. 6 Eylül’ e kadar tüm kaygılarımızın giderilmesini ve sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz ve geleceğimizi savunmakta kararlıyız."