Eskiden yolcuların yurt dışından işlenmemiş altın getirmesinde herhangi bir sınır bulunmuyordu fakat bu altını Türkiye'ye getirmek çok zordu. Şimdi ise beş kilogramı aşmayan işlenmemiş altın prosedüre takılmadan yurda sokulabilecek. Son zamanlarda altın fiyatları oldukça artmıştı. Bu hamle ile yurtta altın varlığı artırılmak isteniyor.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni yapılan düzenlemeye göre en fazla beş kilogram ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde mümkün kılındı.

ESKİDEN LİMİT YOKTU PROSEDÜR UZUNDU
Sozcu.com.tr’nin aldığı bilgilere göre eskiden yurda sokulacak işlenmemiş altın için herhangi bir limit bulunmuyordu fakat prosedür olarak bu altını Türkiye’ye sokmak oldukça zordu. Şimdi yapılan düzenleme ile birlikte İstanbul Havalimanı’nda bir ekip belirlenecek ve yanında taşıdığı işlenmemiş altın 5 kilogramı aşmayan yolcular rahatça ülkeye giriş yapabilecekler.
Ayrıca yeni yapılan düzenlemeye göre dahilde işleme rejimi kararı kapsamında gerçekleştirilenler dahil olmak üzere kıymetli madenlerin ithalatının yalnızca Merkez Bankası ile Kıymetli Maden Borsası üyesi şirketler tarafından yapılabileceğine hükmedildi.
Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma projesinin istendiği gibi ilerlemediğini ifade ederken, “Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırılma girişimi çok başarılı olmadı. Buna yönelik bir hamle olarak yorumlanabilir” diye konuştu.
SÖZCÜ