İzmit Veli Ahmet Mahallesi’nde bulunan, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilen önemli tarihi binalardan biri olan Zıbıncı Mescidi Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Zıbıncı Mescidi restorasyonu için açılan ilk ihaleyi, Eko Yapı firması 144.381 TL’lik teklifi ile üstlenmiş, projenin uygulanmasına başlanmıştı. Geçtiğimiz aylarda yenilediği ihaleyi, aynı firma kazandı. Ama bu kez maliyet 379.805 TL’ye yükseldi.

Zıbıncı Mescidi’nin restorasyonu için İstanbul Vakıflar 2 nci Bölge Müdürlüğü tarafından ilk ihale 2013 yılı nisan ayında açıldı. Eko Yapı firması, 144.381 TL’lik teklifi ile işi üstlendi. Firma ile bu bedel üzerinden 27 Mayıs 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. Ancak Zıbıncı Mescidi’nde restorasyon işine başlanınca, işin tahmin edilenden daha kapsamlı olduğu, binanın bütün sıvalarının sökülmesi gerektiği ortaya çıktı. Ayrıca, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuyla yakından ilgilendi, restorasyon yapılırken, Zıbıncı Mescidi’ne bazı ilaveler eklenmesini de istedi.

İstanbul Vakıflar 2 nci Bölge Müdürlüğü bunun üzerine, aynı iş için, geçen yaz yeniden ihaleye çıktı. Yine Eko Yapı firması işi üstlendi. Bir yıl önce 144.381 TL olan işin maliyeti, yeni ihalede 379.805 TL’ye yükselmişti. Zıbıncı Mescidi restorasyonu için açılan iki ihale arasındaki fiyat farkı 235 bin TL’yi buluyordu. Üstelik, ilk ihalenin ardından işin Mart 2014’de bitmesi öngörülürken, şimdi işin süresi bir hayli uzadı. Zabıncı Mescidi Restorasyon projesinin 17 Haziran 2015’de tamamlanması öngörülüyor.