Alınan bilgiye göre yeni ders yılında İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) iilk kez  Psikoloji, Spor Bilimleri, Rekreasyon, ön lisansta da Spor Yönetimi, Marka İletişimi, Grafik Tasarımı programlarını da açacaklarını duyurmasının ardından Psikoloji bölümü eğitimcileri ve öğrencileri karara sert bir şekilde tepki gösterdi.

Bir 'Meslek Yasası' beklerken böyle bir oluşumla karşılaşan psikoloji bilimi camiası karardan bir an önce vazgeçilmesinin toplum sağlığı için elzem olduğunun da vurgusunu yaptı.

Konuyla ilgili Türkiye Psikologlar Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu yaptığı açıklama ise şöyle:

'Psikoloji ülkemizde üniversite bölüm tercihlerinde üst sıralarda yer alan temel ve uygulamalı bir alandır.Psikoloji bir bilim olarak, bir ucunda sosyal ve beşeri bilimler, diğer ucunda biyoloji, tıp, sinirbilim ve genetik gibi doğa bilimleri bulunan, merkezi bir disiplindir. Psikoloji eğitimi sırasında araştırma ve uygulama amacıyla kullanılan yöntem ve teknikler büyük bir çeşitlilik sergilemektedir. Bunlar arasında psikolojik test ve ölçek uygulamaları, terapötik görüşme teknikleri, davranış gözlem ve analizleri vb. gibi insan-insana uygulamalar bulunduğu gibi, beyin görüntüleme, deneysel çalışmalar, hayvan çalışmaları gibi laboratuvar uygulamaları da bulunmaktadır. Bu yönüyle psikoloji eğitimi tamamen çevrimiçi, uzaktan veya açık öğretime uygun bir alan değildir.

Psikoloji eğitimi teorik bilgilerin yanı sıra, karşılıklı sosyal etkileşim gerektiren beceri eğitimleri de içerir. Iyi bir psikoloğun, eğitimi boyunca, sadece kendi alanına ait bilgileri değil, duygu kontrolü, davranış kontrolü, beden dili, mimikler ve ses tonu kullanımı gibi insani ve sosyal beceriler de edinmiş olması gerekir. Psikoloji eğitimiyle hedeflenen bu sosyal etkileşim becerilerine sahip olmayan bir psikoloğun psikolojik görüşme gerçekleştirmesi, insanlarla yapılan araştırma, deney ve bilgi toplama sürecini güvenilir olarak yürütmesi, görevli oldukları kurumlarda kişilerarası dinamikleri anlaması, yönetmesi ve etkili müdahale yöntemleri geliştirmesi mümkün değildir.

Ülkemizde psikoloji lisans mezunları “psikolog” unvanı almaktadır. Ülkemize özgü bu durum Psikoloji lisans mezunlarına önemli mesleki görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu nedenle en başından Psikoloji bölümleri yüz yüze eğitimi esas alarak yapılandırılmıştır.Temel ve uygulamalı bir bilim olan psikolojide lisans eğitiminde öğrencilerin, laboratuvar koşulları altında yapılan deneysel çalıştırmalarda hem araştırmacı hem de katılımcı olarak deneyim kazanmaları bir zorunluluktur. Ayrıca, yoğun olarak kırılgan gruplarla (çocuklar, yaşlılar, engelliler, psikolojik sağlık sorunu yaşayan bireyler vb.) çalışmak durumunda olan psikologların yüz yüze etkileşim esasına dayanan bir eğitimden geçmiş olmaları büyük önem arz etmektedir.'dedi.

Ayrıca Çırakoğlu konuyla ilgili dava açacaklarını da belirtti.

41Havadis Gazetesi olarak sahte psikologlar,meslek yasası,yüksek ücretli eğitimlerle savaşırken bir yandan da kendini geliştirmek için çabalayan Psikologların yanındayız.