Üç ay önce Kocaeli'nde Tarım Mahsulleri Ofisinde bir patlama yaşandığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Bir buğday silosunda patlama yaşandı, olmayacak bir şey ve gariban 2 işçi öldü. Bir sürüde yaralı vardı. Hemen "Gerekenler yapılacak, mağduriyetler giderilecek." falan dedi iktidar, aradan üç ay geçti bilirkişi raporu bile açıklanmadı. Biz Bakanlığa soru önergesiyle bu durumu sorduk ve standart bir cevap aldık "Programlı teftişler ve program dışı teftişler yapılmaktadır." diye. Zaten hani bu tür hadiselerle ilgili ne zaman bir soru önergesiyle soru sorsam şurada gördüğünüz gibi standart, iki paragraflık bir cevap geliyor. Yani "Olayı araştırın." diyoruz, Kocaeli TMO'da ne oldu, ne bitti, üç ay geçmiş, sözler verildi; bana verilen cevap bu, beş gün önce verilen cevap bu. Allah aşkına böyle cevaplar gönderecekseniz boşuna kâğıt israfı yapmayın!” ifadelerini kullandı.
İşçilerin yüzde 85’i sendikasız
Türkiye'de işçilerin yüzde 85'inin sendikasız olduğunu belirten Gergerlioğlu, Ölen işçilerin sendika durumuna bakıyoruz yüzde 96’sı sendikasız. Vahim bir tablo bu. "Çalışma Bakanlığı" diyoruz, niye kurumları denetlemiyorsunuz, burada büyük bir vebal var.” dedi.
Bir formül bulunmalı
BAĞ-KUR tescil mağdurları resen kayıt olmalıydı, olmadılar ve 1999 öncesi vergi ve oda kayıtları da olmalıydı fakat şu anda büyük mağduriyet yaşıyorlar BAĞ-KUR tescil mağdurları, binlerce vatandaşımız bize sürekli başvuruyor. Staj çıraklık mağdurları hakeza yine başvuruyorlar. SGK kayıtlarında yoklar ama stajlarını yapmış durumdalar. 8 Eylül 1999 sonrası için bir formül bulunmalı, kademeli emeklilik formülü bulunmalı.
Migros 70 işçisini 46 koddan çıkardı
Siz Bakanlıksınız, denetlemeleri yapmanız lazım. Mesela Migros 70 işçisini 46 koddan çıkardı, bir sürü işçi bize başvurdu ve biz de size sorduk ama bir cevap alamadık. İşsizlik ödeneği, tazminat alamıyorlar, adına "hırsızlık" deyip bu işçileri çıkarmış Migros ve böylece mağduriyet oluyor. Bunu denetleyecek sizsiniz; soruyoruz, cevap yok.
Bu teşvikler kimlere verildi?
Yaklaşık 45 milyar lirayı teşvikler için vermişsiniz. Çalışma Bakanlığınca SGK'ye bu teşvikler için para ödendiği tespit edilmiş. Bu teşvikleri denetlediniz mi, kontrol ettiniz mi, kimlere verildi, uygun kullanıldı mı, kullanılmadı mı, yandaşa mı verildi? SGK'ye borcu olana, olmayana mı, kimlere verildi, denetlemeler yapıldı mı, bu da bir soru işareti.
Çok çalıp az alıyorlar
SGK memurlarından çok başvuru aldığını aktaran Gergerlioğlu, “Bakın, SGK Genel Müdürü buradadır mutlaka, memurları bana başvuruyor. "Ya, canımız çıkıyor, en az para alan, maaş alan memurlar biziz." EYT'yle ilgili az evvel iktidar vekilleri övünüyordu "Memurlar canla başla çalışıyor." Ama onlar "Biz en az parayı alıyoruz, en çok canı çıkan memurlar biziz." diyorlar. Onlar adına da memurlarınız adına da size bir şikâyette bulunmuş olalım.” dedi.
FMF hastasının böbrekleri mahvoluyor
2 milyondan fazla FMF hastası olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Kineret iğnesini ödemiyorsunuz yani hastalar ağrı kesiciler kullanıyorlar altı ay boyunca, "Birtakım kontrollerden geçin, öyle gelin." diyorsunuz ve FMF hastasının böbrekleri mahvoluyor. Ondan sonra tamam, kineret iğnesini verebiliriz." demeye başlıyorsunuz. Bu olacak bir şey değil. 2 milyondan fazla hastadan bahsediyoruz.” dedi.
Müdahil olmanız lazım
Sputnik'teki çalışanların yetmiş sekiz gündür grevde olduklarını belirten Gergerlioğlu, “Bu grevlere sizin müdahil olmanız gerekiyor. Yine, Kocaeli'de Corning işçileri yüz on üç gündür sefalet ücretine karşı bir mücadele veriyorlar ve bir müdahale olmuyor. Taşeronlar binlercesi bize başvuruyor, kadro verilmiyor. Zabıta destek personelleri, zabıta memuru gibi çalışmasına rağmen maalesef onlara da kadro verilmiyor. Ayrıca Doğum borçlanması ne zaman gerçekleştirilecek, bunu soruyoruz. MS hastaları Ocrevus ilacını alamıyorlar, bize başvuruyorlar. Yirmi yıllık AK PARTİ iktidarı döneminde 888 çocuk işçi ölümü olduğunu görüyoruz, ne yapıyorsunuz bu işçiler için?” şeklinde konuştu.
Bakanlık ne güne duruyor
Viking International firması çalışanları maaşlarının çok düşük olduğunu söylüyor. Patron maaşı düşük verir ama Bakanlık oraları denetlemeli. "Sefalet ücretine çalışıyoruz." diyorlar, yüz binlerce işçi bunu söylüyor. Bakanlık ne güne duruyor? Bu duruma müdahale etmeli ve işçileri bu durumdan kurtarmalıdır.
Burada hak ihlali var
KHK'yle ihraç edilen insanların iş yeri hekimliği veya iş güvenliği belgesi almak istediğini söyleyen Gergerlioğlu, "Adli sürecin devam ediyor." denilerek verilmiyor. Ya, masumiyet karinesi var, kesinleşmiş bir cezası yok, HAGB almış "Sana iş yeri hekimliği belgesi vermem." diyor. Sınava girmiş, sınavı kazanmış "Sana iş yeri hekimliği belgesi vermem." diyor. Biz burada başka Bakanlar da varken bunları hem gündem ettik. En son da Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi ve hâlen bu mağduriyetler devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
İŞKUR yardımcı olmuyor
KHK'yle ihraç edilen insanlar İŞKUR’a gidiyor "Ya, sen ihraç edilmişsin, seni işe almayız." deniliyor. Böyle onlarca vatandaşımız bize başvurdu. Ne yapsın bu insanlar. Geçimlerini nasıl sağlasın? Bu kin bu nefret neyin nesi.
Deprem yardımını işçi maaşlarından kesmişler
LCW işçilerinin kendisine başvurduğunu söyleyen Gergerlioğlu, Firma yetkilileri “Depremde bölgeye yardım ettik." dediler. Bunun gibi birçok firma vardı. Sonra işçiler bize başvuruyor "Ya, depremde firma bölgeye yardım etti, ondan sonra bizim maaşlarımızdan kesti." Bunun gibi durumlarda Bakanlığın mutlak surette takibi yapması gerekiyor. Bir firma nasıl olurda çalışanının maaşıyla yardım yapabilir? Bakanlık bu tür durumlara müdahale etmeli.
Kocaeli’de neden düzenli denetim yapılmıyor?
Her gün bir iş cinayetinin olduğu, her gün fabrikalarda yangınların, patlamaların olduğu Kocaeli'nin bir milletvekili olarak soruyorum: Kocaeli'de neden kurumlar, iş yerleri gerekli denetime tabi tutulmuyor. Nüfusa oranlı iş cinayetlerinin rekor kırdığı bir ilimizdir burası? Size daha önceden de sormuştum -Bakanlığa- beş yıl önceki Çayırova Akpınar Tekstil Fabrikasındaki 4 işçinin öldüğü skandal yangınla ilgili hâlen tatminkâr bir cevap alamadım.
İş güvenliği uzmanlarının maaşını bakanlık versin
İş güvenliği uzmanlarının maaşını ne zaman Bakanlık verecek çünkü "İşten çıkarılırım, patron beni işten çıkarır." diye iş güvenliği uzmanı yeterli denetimleri yapmıyor. Yine, 45 milyar lira Çalışma Bakanlığı olarak SGK'ye teşvik ücreti ödediniz; bunlar denetlendi mi? "Neden denetlenmedi?" diye soruyorum. "BAĞ-KUR tescil mağdurları ve staj ve çıraklık mağdurluğu ne zaman bitecek?" diye soruyorum. FMS hastaları 2 milyondan fazla. Bakın, çok önemli, kineret ilacını ne zaman ödeyeceksiniz? Binlerce insanın böbreği mahvoluyor. Yine, Kocaeli’deki 113'üncü günü bulmuş Corning işçilerinin grevine ne zaman müdahale edeceksiniz? Sputnik basın emekçilerinin direnişine ne zaman müdahale edeceksiniz? Taşerona ne zaman kadro vermeyi düşünüyorsunuz?
Bakandan Gergerlioğlu’na teşekkür
Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun konuşmasına cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Kocaeli Vekilimiz Sayın Gergerlioğlu ifade etti. Biz tam iki gün önce Sayın Valimizle görüşerek bu konuda Kocaeli’nin, sanayi bölgemizin çok önemli stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladık ve bu konuda talepleri oldu. Sayın vekillerimiz geldi ve burada iş sağlığı güvenliğiyle ilgili Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanımıza bilgi vererek, talimatlar verdik. Bu konuda özel bir heyet görevlendirdik. Çünkü gerçekten milyonlarca dolar yatırım yapıyoruz ama basit bir işlemden dolayı iş kazası ya da iş güvenliğini riske atan durumlarla karşı karşıya kalıyoruz … Ben Kocaeli ’yi de ziyaret ettim . Çok haklısınız Sayın Vekilim. Bu noktada ben teşekkür ediyorum bu konuyu gündeme getirdiğiniz için. Biz de Bakanlık’ta iki gün önce yaptığımız çalışmalar hakkında da size bilgi vermek isterim, hassasiyetiniz için çok teşekkür etmek isterim.” ifadelerini kullandı.