Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli ile birlikte Bursa, Sakarya ve Trabzon’daki raylı sistem hattı çalışması ile Samsun’daki raylı sistem hatları araç alımı işini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının üstlendiği duyurdu.

Resmi gazetede yayınlanan bilgiye göre; ''Ekli 'Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metrolar ve bunlarla ilgili tesislerin ulaştırma ve altyapı bakanlığınca üstlenilmesi, devralınması ve tamamlanmasını müteakip devri ile ilgili şartların belirlenmesine ilişkin kararda değişiklik yapılması hakkında kararın yürürlüğe konulmasına 655 sayılı ulaştırma ve altyapı alanına ilişkin bazı düzenlemeler hakkında kanun hükmünde kararnamenin 15'inci maadesi gereğince karar verilmiştir'' denildi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapımını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının üstlendiği Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı birinci etap, Körfez ilçedeki Dubai Port bölgesinden, Kartepe Uzunçiftlik’e uzanıyor.

KOCAELİ RAYLI SİSTEM HATTININ FİZİBİLİTE ETÜDÜ

Kuzey HRS Hattı güzergahı Körfez ilçesi Atalar Mevkii’nden başlayarak D-100 Karayolunu takip ederek Tütünçiftlik-Derince-İzmit-Yahya Kaptan-Köseköy Cengiz Topel Havaalanı’na ulaşarak sonlanmaktadır.

Söz konusu omurga hattı İzmit, Derince, Körfez ve Kartepe ilçe merkezlerini birbirleriyle ve İzmit kent merkezi ile olan bağlantısını sağlamaktadır. Hattın ana hizmet bölgesi konut alanları, önemli kentsel aktivite alanları ile iş alanlarını içerisinde bulundurmaktadır.

Hattın 2020 ve 2025 yıllarında iki aşamalı olarak işletmeye açılması planlanmaktadır. Toplam uzunluğu yaklaşık 33,3km olan sistemin, Dubai Port-Uzunçiftlik kesimini oluşturan 25km’lik bölümü ilk aşamada, doğu ve batı yönlerinde hattın uzatılması ise 2025 yılında tamamlanacaktır.

Hattın güzergahı, Körfez Atalar Mahallesinde yeraltında başlayarak, doğuda Fabrikalar bölgesinde yeryüzüne çıkmakta, Köseköy istasyonunda viyadük yapıya geçmekte, tekrar hemzemin yapıya dönerek D100 Karayolu’nu takip etmekte, Cengiz Topel Havaalanı’nda hat sonlanmaktadır. Güzergah boyunca hat 24km yeraltında, 6,2km hemzemin ve 3,1km viyadük olarak devam etmektedir. Toplam 23 istasyona sahip olacak hattın 17 istasyonu yeraltıda, 5 istasyonu hemzemin ve 1 istasyonu viyadük yapıdadır.