George Washington Üniversitesi haber ağı'nda yazan Orta Doğu Araştırmaları Derneği (MESA) başkanı Profesör Dina Rizk Khoury, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Dilovası hakkındaki açıklamaları nedeniyle soruşturma açılan akademisyen Bülent Şık için yazdığı mektubu yayınladı..

Sağlık Bakanlığı'nın kanser verilerini kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan bianet yazarı, Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık'a destek için başlatılan imza kampanyasının sonuna gelindi.

MESA (Middle Eastern Studies Association) Başkanı Profesör Dina Rizk Khoury ve MESA Akademik Özgürlük Komitesi Başkanı Profesör Laurie Brand, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerine açık bir mektup yazdı.

Mektupta halk sağlığının özellikle bugünlerdeki önemine ve halkın bilgi edinme hakkına vurgu yapıldı. Mektubun tam metni şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Halk sağlığı, gıda güvenliği ve haklarına odaklanan Profesör Bülent Şık'ı hedeflemedeki derin hayal kırıklığımızı ifade etmek için Kuzey Amerika Orta Doğu Araştırmaları Derneği (MESA) ve Akademik Özgürlük Komitesi adına yazıyoruz.

Kendisi çevre kirliliği konusundaki araştırmalarını kamuoyuna açıkladığı için hapis cezasına çarptırıldı.

Profesör Şık'a yapılan zulüm, hükümetinizin hem akademik özgürlüklere hem de halk sağlığına saygısızlığının belirtisidir.

Profesör Şık'a yapılan muamele, hükümetinizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatları ve hakları üzerindeki kazançlarına öncelik verdiğine dair tüyler ürpertici bir mesaj gönderir.

MESA, 1966 yılında Orta Doğu ve Kuzey Afrika hakkında burs ve öğretimi desteklemek amacıyla kuruldu.

Kuruluş, Uluslararası Ortadoğu Araştırmaları Dergisi'ni yayınlıyor ve dünya çapında 2500'e yakın üyesi bulunuyor.

MESA, hem bölgedeki hem de bölgenin Kuzey Amerika'daki ve başka yerlerdeki çalışmalarıyla bağlantılı olarak akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü sağlamayı taahhüt ediyor.

Size 21 Mart 2019 tarihli bir mektupta, Profesör Şık'ın Antalya, Ergene ve Dilovası'nda kanserojen endüstriyel kimyasallar tarafından toprak, gıda, hava ve su kirliliği hakkındaki bulgularını yayınlamayı hedeflediği bir mektupta yazdık.

Şık, 2011-2016 yılları arasında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ve Bakanlığın kamuoyunu bastırdığı ve sakladığı rahatsız edici bulgular veren bir araştırmaya katıldı.

Bakanlığın bulguları ele almasını bekledikten birkaç yıl sonra, Profesör Şık Türkiye'nin batısındaki toksik kirlilikten kaynaklanan kanser riskleri ile ilgili olanları tek taraflı olarak açıklamaya karar verdi.

15-18 Nisan 2018'de araştırmasına dayanan kanserojen kontaminasyon haritası da dahil olmak üzere çalışmanın bulgularını kamuoyuna duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, Şık'a karşı "gizli bilgi" yaydığı ve gizliliğin görevlerini ihlal ederek açıklamanın yetkisiz olduğunu iddia eden bir dava açtı.

26 Eylül 2019 tarihinde Şık, "gizli bilgileri ifşa etme" nedeniyle 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yetkili olmadan "gizli bilgi edinme" sayısında beraat etti. Profesör Şık kararı temyize götürdü.

"Halkın haberdar olma hakkı var"
Gizliliği koruma yükümlülükleri, devlet tarafından finanse edilen bazı araştırma türleriyle ilgili olsa da, halkın halk sağlığı için acil bir risk olduğunu gösteren bulgulardan haberdar olma hakkı vardır.

Bulguları bastırmak ve Profesör Şık'ı kovuşturmak yerine, Sağlık Bakanlığı çevre kirliliğini ele almak ve halk sağlığını korumak için acil önlemler almalıdır.

Etkilenen bölgelerdeki kanser teşhislerindeki çarpıcı artış, Profesör Şık'ın bulgularının önemini kanıtlamaktadır.

Profesör Şık'ın bu şartlar altında yargılanması sadece akademik özgürlüğünün ihlali değil, aynı zamanda hükümetin halk sağlığına kaygısız ilgisinin de bir göstergesidir.

"Zulüm modelini doğruluyor"
Profesör Şık örneği, ister Kürt haklarını savunmak ister hükümetinizi destekleyen kurumsal sektörlerin çıkarlarını ilerleten sanayi politikaları eleştirilerine dayanarak, hükümetin eleştirmeni olarak algılanan daha geniş bir zulüm modelini doğrulamaktadır. (12 Aralık 2012 ve 30 Ekim 2015 tarihli mektuplarımıza bakın).

Örneğin, Kocaeli Üniversitesi Eski Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Profesör Onur Hamzaoğlu da benzer şekilde aynı bölgedeki kanserojen endüstriyel kirliliği, Dilovası'nı inceleyen araştırma bulgularını ortaya çıkarmak için partinizin yetkilileri tarafından da hedef alındı.

O tarihte Kocaeli ve Dilovası AKP belediye başkanları, araştırma bulgularını yayınladığı ve dolayısıyla halkı paniğe sevk ettiği gerekçesi ve "akademik suistimal" iddiasıyla Profesör Hamzaoğlu hakkında dava açtılar.

Daha önceki mektuplarımız, hidroelektrik santrallerinin halk sağlığı üzerindeki etkisi üzerine yaptığı araştırmayı yayınladığı için disiplin soruşturmasını hedefleyen Profesör Beyza Üstün davasını da belgeliyor (30 Ekim 2015 tarihli mektubumuza bakın).

Bu akademisyenler hükümetinizin çevre ve sanayi politikalarının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri üzerindeki çalışmaları nedeniyle cezalandırılırken, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş gibi bu politikaları destekleyen akademisyenler nükleer enerjinin güvenliği konusunda şüpheli araştırmaları teşvik ettikleri için kutlandı. (12 Aralık 2012, 12 Ocak 2017 ve 16 Şubat 2017 tarihli mektuplarımıza bakın).

"Profesyonellerin hedeflenmesi şok edici"
Son dört yıldaki mektuplarımız, hükümetinizin araştırmaları veya görüşleri hükümetin politikalarını desteklemediği düşünülen akademisyenleri susturmak ve eleştirel bursları bastırmak için terörle mücadele yasalarını manipüle etmek için acil kararnameleri ve kovuşturmaları kullanma stratejisini açıkça belgelemiştir.

Bu politikaların bir pandeminin ortasında kabul edilmesi, hükümetinizin öncelikleri hakkında çok şey söylüyor.

Devletin halk sağlığını koruma yükümlülüklerinin her zamankinden daha açık hale geldiği bir dönemde, hükümetinizin Profesör Şık da dahil olmak üzere halk sağlığı için riskleri açıklayan profesyonelleri hedeflemesi şok edici.

Avrupa Konseyi'ne üye bir ülke ve Avrupa İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi'ni imzalayan bir ülke olarak, Türkiye'nin düşünce, ifade ve toplanma özgürlüğüne dayanan akademik özgürlüğü koruması gerekmektedir.

Türkiye, aynı zamanda ifade özgürlüğü haklarını koruyan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nın (AGİT) Nihai Yasası'na imza atmıştır.

Son olarak, Türkiye, Türk vatandaşlarının haklarını mümkün olan en yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık standardına göre koruma ve "bilimsel araştırma için vazgeçilmez özgürlüğe saygı gösterme" yükümlülüklerini içeren Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'ni imzalamıştır. (Madde 15 (3)).

"İfade özgürlüğünü bastırmaktan vazgeçin"
Hükümeti bir kez daha saygıyla akademik araştırmacılar ve araştırmacılar için akademik özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü bastırmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Özellikle hükümetinizi, araştırmaları halk sağlığı ve çevre düzenlemeleri dahil ancak bunlarla sınırlı olmayan alanlarda politikalarının olumsuz etkilerini ortaya koyan akademisyenlerin yargılanmasını durdurmaya, Profesör Şık'a karşı tüm suçlamaları düşürmeye ve hükümetin profesyonel ve akademik kuruluşlara yönelik taciz kampanyası.

Riskleri tanımlamak, zararları hafifletmek ve halk sağlığı için koruma sağlamak için gerekli araştırmayı yapma özgürlüğü, hükümetinizin en temel yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesi için çok önemlidir.

Saygılarımızla talep ettiğimiz değişiklikler, vatandaşlarınıza ve Türk bilim topluluğuna partizan siyasi veya ekonomik kazanımlar üzerinde halk sağlığının ve akademik özgürlüğün korunmasına öncelik verdiğiniz mesajını gönderecektir.

Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Olumlu yanıtınızı bekliyoruz."

İşte o mektubun orjinali;

https://historynewsnetwork.org/article/176529 

https://mesana.org/advocacy/committee-on-academic-freedom/2020/07/20/professor-buelent-ks-prison-sentence-for-making-public-his-research-on-industrial-pollution

Sağlık Bakanlığı’nın suç duyurusuyla soruşturma 
Bülent Şık'ın yazı dizisi "Kocaeli Dilovası, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi"nin açıklanmayan verileri üzerineydi. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yazı dizisi "Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi" başlığıyla 15 Nisan 2018 günü başladı dört gün sürdü.

Sağlık Bakanlığı yazı dizisinin ardından “Halkta infiale neden olduğu”, “dış alımları etkilediği” gerekçeleriyle Şık hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve Şık'ın 5 yıldan 12 yıla kadar hapsinin istendiği İddianameyi ilk olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu hazırlamıştı..

Prof. Dina R. Khoury Kimdir?

Prof. Dina R. Khoury, George Washington Üniversitesi’nde İslam tarihi ve modern Ortadoğu tarihi dersleri vermekte ve temel uzmanlık alanı Osmanlı döneminde Arap dünyası olan yazar, 1998’de The Turkish Studies Association tarafından verilen “Fuat Köprülü” ödülüne layık görülmüştür.